Naši přátelé z Komárna se ani v Opavě neztratí

Máme velikou radost, že jsme mohli oplatit pohostinnost, které se nám dostalo během návštěvy Komárna, při návštěvě Komárňanů v Opavě a na Mendláku. Ve středu večer totiž začala druhá část projektu financovaného z Visegrad Fund V4 Gen Mini-Grants, kterým jsme navázali spolupráci s Gymnáziem Hansa Selyeho s vyučovacím jazykom maďarským Komárno. Třída žáků druhého ročníku čtyřletého studia k nám zavítala s jejich třídní učitelkou Mariannou Kustyánovou a její kolegyní Orsolya Vajányi. Cílem projektu bylo vytvoření série pokusů a vzájemné seznámení mladé generace států V4.

Po příjezdu se naši hosté seznámili s Opavou prostřednictvím hry, kterou si připravili žáci 2.B a následně byli po náročném dni ubytováni do rodin. Ve čtvrtek se pak odehrála hlavní část programu – fyzikální experimenty s minimálními pomůckami a s environmentálním přesahem. Jak měřit vitální kapacitu plic? Co je to nenewtonovská kapalina a jak se chová? Co může ohrozit lidský zrak? Jak se chová mýdlová bublina na pružině? Odpovědi na tyto otázky a mnohé další jsme se dozvěděli od zručných experimentátorů, kteří vše objasnili ve slovenštině, případně v angličtině, protože s maďarštinou u nás moc nepochodili.

Následoval program chemický a biologický, tentokrát už v režii domácích. Na přiložených fotografiích si můžete udělat představu, jak vše probíhalo. Po této části programu, která byla „pracovní“ již následoval aktivní odpočinek – beachvolejbal, maďarský kvíz a neformální večer v malé tělocvičně, ke kterému nám hrál Viktor Hartmann, za což mu děkujeme i touto cestou.

Poslední den jsme strávili v Dolních Vítkovicích prohlídkou Bolt Tower a návštěvou Velkého světa techniky. Pak už následovalo pouze loučení a přání dobré cesty, která naše přátele táhla ještě přes Brno, kde strávili víkend a v neděli dorazili zpět k slovensko-maďarským hranicím do Komárna.

Závěrem bychom rádi poděkovali rodinám, které nabídly ubytování, a kolegyni Kateřině Dlouhé za vedení programu v biologické laboratoři. Děkujeme za krásné zážitky a věříme, že se v blízké době opět potkáme.

Zdeňka Hanzlíková a Adam Šťastný