Projekt Otevřená věda 2023

Po celý kalendářní rok 2023 jsem měla možnost účastnit se stáže s názvem Kationty – klíčové prvky pro život eukaryotních buněk ve Fyziologickém ústavu AV ČR na Oddělení membránového transportu pod vedením lektorky Ing. Olgy Zimmermannové, Ph.D. Konkrétně jsme se zabývali strukturní analýzou vazebného místa pro inhibitor phloretin v lidském Na+/H+ antiporteru NHA2.

To vše díky projektu Otevřené vědy, kterému patří obrovské díky. Stáže vyvrcholily 22.–24.11. Studentskou vědeckou konferencí, kde jsem výsledky našeho ročního výzkumu prezentovala před odbornou porotou v kategorii věd o živé přírodě.

Byla to velmi obohacující zkušenost. Stáž mi ukázala, jak to ve vědě chodí a co práce vědce vůbec obnáší. Naučila jsem se spoustu biochemických, mikrobiologických metod a metod molekulární biologie, ke kterým se kdejaký student nedostane. Také jsem byla součástí organizačního týmu Veletrhu vědy 2023.

Moc ráda bych Otevřenou vědu doporučila studentům dále. Získáte cenné zkušenosti z výzkumné činnosti na prestižních vědeckých pracovištích pod vedením významných vědců. Pevně věřím, že Vám stáž otevře dveře do vědeckého světa stejně, jako tomu bylo u mě.

 

Tak pojďte také nastartovat svou vědeckou kariéru!

autorka příspěvku: Tereza Przeczková, 8. A