Proběhlo školní kolo soutěže Zlepši si techniku

 

Někdy stačí přidat vodu a rozpohybujete malé autíčko. Pokud sníte tři kilogramy gumových Kyselých žížalek, tak si určitě překyselíte žaludek a budete mít zdravotní problémy. Proč plave led na vodě a jak mohou vypadat optické klamy? Toto byla témata, která objasňovali naši studenti, kteří se nebojí prezentovat své nápady a představovat chemické a fyzikální experimenty.

Ve čtvrtek 21. března proběhlo na našem gymnáziu školní kolo soutěže Zlepši si techniku. Účastníků nebylo mnoho, ale vystoupení byla velmi zajímavá.

V kategorii jednotlivci ZŠ se na druhém místě umístil David Slaný z 4. A s fyzikálním experimentem plovoucí led. Na prvním místě v této kategorii se umístila Anna Marie Dorociaková z 2. A s ukázkami optických klamů.

V týmu ZŠ se na prvním místě umístily Linda Chasáková a Ella Ruth Göltner z 3. A třídy s autíčkem na vodní pohon.

V kategorii týmů SŠ se na prvním místě umístil tým ze 7. A ve složení: Petr Mikulík, Hynek Čuška, Václav Čech a Matěj Zygula s experimentem o překyselení žaludku v důsledku požití třech kilogramů gumových Kyselých žížalek.

Kromě prezenční formy soutěže je vyhlášena i korespondenční soutěž a je možné poslat videa s experimenty – opět v délce 4 minut. Videa posílejte do 31. března přes úschovnu na adresu popularizace@vsb.cz. V popisu musí být uveden název videa, jména studentů, kontaktní email na školu, třídu a jméno vyučujícího, se kterým byly experimenty konzultovány.

Děkujeme vyučujícím chemie a fyziky za přípravu studentů. Všem studentům budeme držet palce ve finále soutěže Zlepši si techniku, které proběhne 26. 4. 2024 v na VŠB.

autorka příspěvku: Zdenka Hanzliková