„Nezapomeňte na 17. listopad!“ nám vzkázal investigativní novinář Jaroslav Kmenta

Další setkání v rámci projektu Moderní výzvy lidstva se uskutečnilo 12. 5., tentokrát v kostele sv. Janů.

Velmi zajímavým hostem, jehož práci v demokratické společnosti musíme ocenit, byl pan Jaroslav Kmenta, investigativní novinář, člen redakce časopisu Reportér.

Dozvěděli jsme se jak zajímavá, důležitá a významná je práce v investigativní žurnalistice. Jak se novinář musí stále ptát. Jak sám Jaroslav Kmenta uvádí – „když se do něčeho zakousnu, chci se dobrat pravdy. Ať to stojí, co to stojí. Chci vědět, kdo to udělal, kdo to řekl, jak to přesně bylo a kdy se to odehrálo.“ Cílem tohoto typu žurnalistiky je společenská transparentnost ve veřejném zájmu.

Pan Jaroslav Kmenta se zabývá vnitropolitickými kauzami, propojeností politických a podnikatelských kruhů a odhalováním korupce. Za svoji novinářskou práci obdržel Cenu Karla Havlíčka Borovského a Cenu Ferdinanda Peroutky, což jsou ocenění, která jsou udělována novinářům za přínos společnosti. Jeho práce se odrazila v tématech mnoha knih, jichž je autorem.

Seznámil nás se svou prací na několika případech, které tolik nerezonují známostí jmen, ale také napomohly k očistě veřejného prostředí.

Zřejmě nejdůležitějšími předpoklady pro práci investigativního novináře je umění jednat s lidmi, abyste získali ty správné informace, mít analytické myšlení, abyste dokázali informace zasadit do širšího kontextu, všeobecný přehled a hlavně – být odolný vůči stresu. A mít i trochu obyčejného štěstí. Přejeme panu Kmentovi, ať má co nejvíce štěstí a co nejméně práce!

Autorka příspěvku: Jana Prošvicová