SETKALI JSME SE S FRANTIŠKEM LANGEREM

V úterý 17. dubna se studenti literárního semináře 4. ročníků paní Hany Novákové Sonnkové zúčastnili literárně-dramatického představení. Toto literární pásmo připravili studenti Slezské univerzity v Opavě pod vedením Mgr. Jany Cindlerové, Ph.D. z oddělení kulturní dramaturgie, kteří představili osobnost Františka Langera jako lékaře, vojáka, spisovatele a prvorepublikového humanistu.

František Langer je známý především pro svá dramata jako Periférie, Dvaasedmdesátka či Jízdní hlídka. Některá z nich se hrála a proslavila v divadlech po celém světě, ačkoliv u nás, přinejmenším v současné době, František Langer příliš známý není a jeho díla nejsou studována a hrána pravidelně.

Celé představení bylo zkomponováno z úryvků z jeho her, obrazů z jeho života, vysvětlujících komentářů a hudby. Aktérům představení se podařilo kromě faktických informací zrcadlit i emoce, které asi František Langer v různých etapách svého života zakoušel, díky čemuž bylo celé představení velmi obohacující a věřím, že jsme si z něj hodně odnesli.

Autor příspěvku: Pavel Štěpánek, 4. B