DARUJEŠ? NE?! MY … ANO!

27. 02. 2018 v 8.00 ráno se vybraní studenti Mendelova gymnázia dostavili na pracoviště Hematologicko-Transfúzního oddělení SNO, aby hromadným dárcovstvím uzavřeli školní projekt ekologického semináře DARUJEŠ? NE?! MY … ANO!

Vzhledem k nepříznivému počasí a chřipkovým epidemiím nedorazili, bohužel, všichni. Ale i tak se nás sešlo 18 odolných dobrovolných dárců. Druhá vlna darujících studentů daruje krev již samostatně a to v době, kdy jim to zdravotní stav dovolí. Celé dopoledne se o nás staral tým primáře MUDr. Lukáše Stejskala. Přístup personálu – počínaje sestřičkami na příjmu,přes paní doktorku, až po sestřičky, které krev odebíraly a další, které krev zpracovávaly – k nám všem byl vynikající. Všichni byli velmi milí, příjemní a ochotni odpovídat na naše dotazy. Před samotným dárcovstvím všechny čekal kontrolní odběr, poté kontrola u lékařky a pokud bylo vše v pořádku, mohlo se přistoupit k samotnému darování. Každý svůj vlastní proces dárcovství prožíval jinak. Většina darujících byli prvodárci, proto u některých panovala menší nervozita a strach z neznáma. Někteří si pochvalovali, že jsme šli všichni společně, jinak by se prý k tomuto kroku těžko odhodlali. Vzájemná podpora spolužáků měla zřejmě pozitivní vliv na celý průběh akce. Všichni to totiž zvládli s čistým štítem. Nikdo neomdlel a někteří se dokonce cítili lépe než před samotným „zákrokem“. Uvidíme, kolik dnešních darujících bude pokračovat v pravidelných návštěvách oddělení. Na tento projekt navážeme i příští školní rok a s Hematologicko-Transfúzním oddělením SNO budeme jako škola nadále spolupracovat a to nejen ve formě exkurzí.

Jak si někteří naši dobrovolníci vedli, se můžete podívat v naší galerii. Na finální fotografii nejsou, bohužel, všichni. Další povinnosti jim nedovolily zůstat až do konce. Za sebe děkuji všem zapojeným. Věřte, že jsme na vás pyšní. Zapojili jste se a podpořili dobrou věc. Děkujeme.

Mgr. Barbora Bitomská