Obohacení sbírky mikroskopické techniky díky „Badatelskému deníku“

loga

V rámci projektu „Badatelský deník“ podporovaného Moravskoslezským krajem z Dotačního programu Podpora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro školní rok 2016/2017 byla pořízena mimo jiné kvalitní mikroskopická technika, kterou jsme jako první vyzkoušeli v laboratorním cvičení Ekologického kroužku.

Studenti pracovali zejména s materiály rostlinného a živočišného původu, pořizovali fotografie, které následně upravovali. Technika má možnost propojení s počítačem (v našem případě s notebookem). Lze tak zachytit zajímavé momenty a s fotografiemi si následně pohrát. Čehož využila i naše studentka Sabina Pachlopníková, která pořídila společně s Evou Kotrlovou několik zajímavých snímků. Takto pořízené snímky získaly zcela jiný rozměr a věřím, že zaujmou i nepřírodovědně založeného studenta.
Tyto mikroskopy jsme využili i během školní akce Den pro poznání přírody, který je určen základním školám Opavy a okolí a v odpoledních hodinách široké veřejnosti (o této akci se dočtete v dalším článku). Návštěvníci DPPP se s němi setkali na biologickém stanovišti, kdy jim byla poskytnuta pomoc ohledně používání mikroskopu a pořizování fotografií.
Za zmínku stojí i to, že s touto novou technikou vyrazíme na závěrečnou konferenci jednoho z našich dalších projektů – projektu Erasmus+ (Učíme rovnako a predsa rozdielne), který se u nás na škole blíží do finále. Konference proběhne ve Světě techniky v Ostravě Vítkovicích a zúčastní se jí vybraní studenti a vyučující z ČR a SR (Mendelovo gymnázium v Opavě, Wichterlovo gymnázium z Ostravy a Gymnázium Antona Bernoláka z Námestova). Rádi bychom našim partnerům ukázali a možná je i trochu inspirovali k tomu, jak lze takovouto techniku v hodinách přírodovědných předmětů využít. A že mikroskopovat mohou i studenti, kterým přírodovědné cítění chybí a umělecké například naopak přebývá.

Autorka příspěvku: Barbora Bitomská