Buďme rádi za SOVU

Včera k nám zavítali Mgr. Petr Pyszko, Ph.D. a Mgr. Stanislav Ožana, Ph.D. z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Pánové se studenty besedovali nad zajímavými tématy.

Ostravsko a Karvinsko je historicky spjato s těžbou černého uhlí. Tato těžba je v posledních letech tlumena, nicméně s následky těžby budeme potýkat ještě mnoho let. Je však toto prostředí nezajímavé a nudné i z pohledu biologa či dokonce turisty? Vyskytují se zde pouze běžné nezajímavé druhy nebo je možné v této krajině spatřit i skvosty, které mnohdy chybí i v chráněných územích? To a mnohem více přinesla beseda Paradoxy životního prostředí Ostravska a Karvinska.

Pojídání hmyzu je ve světě velmi rozšířené a ačkoli ve střední Evropě vypadá zatím stále exoticky, je hmyz patrně potravinou budoucnosti. Jaké hmyzí delikatesy se konzumují v různých částech světa? Jaký hmyz v potravinářství využíváme my? Kolik hmyzu za život (většinou nevědomky) tak jako tak sníme? A proč hmyz vůbec jíst vědomě? Nejen na to se nám pokusila odpovědět beseda Hmyz na talíři.

Děkujeme za organizaci paní Koutné a těšíme se na další setkání se SOVOU (Studentská organizace Přírodovědecké fakulty OU SOVA)