Učitelská Odysea za vzděláním II

Následuje další část postřehů pedagogů z jejich velké cesty za vzděláním:

Vídeň je opravdu multi-kulti – spousta barev, jazyků, kultur i módních variací. Velkoměsto, ve kterém se ale můžete cítit bezpečně. Němčináře možná malinko zamrzí, že má často dojem, že němčina už tu nehraje první housle. Najdete zde vše, co čekáte – od Sissi, přes Wiener Schnitzel a Sachertorte až po velké kolo v Prátru. Každý den nový zážitek, každý den nová chuť – u mě to vyhrál oblíbený dezert Franze Josefa – Kaiserschmarrn (trhanec).

Lucie Štrychová, Vídeň, Rakousko

Postřehy irské

Milovníci animovaných příběhů nejen pro děti možná znají film Brendan a tajemství Kellsu (Brendan and the Secret of Kells). A možná by pro ně, stejně jako pro mě, bylo velkým překvapením, že onen úžasný středověký iluminovaný rukopis je skutečný a lze jej shlédnout v dublinské Trinity College.

Další zajímavostí je oblíbený irský sport – galský fotbal, něco mezi fotbalem a ragby. Je to jeden z mála amatérských sportů, kde nikdo ze zúčastněných nesmí brát za hraní plat a kde v jsou tradičně sportovci celoživotně loajální týmu, který působí v místě jejich rodiště.

Když nám jazyková škola nabídla možnost zajít si do divadla na taneční show Riverdance, poněkud jsem váhala, přes dvě hodiny koukat, jak tanečníci hopsají na pódiu, to asi bude nuda… Nemohla jsem mýlit víc! Úžasné výkony tanečníků ve spojení s nádhernou živou hudbou, zpěvem a působivým příběhem mi v paměti zůstanou jako největší zážitek z celého pobytu.

Kamila Zápecová, Dublin

 

Stručně a výstižně

Nádherné ubytování, stálé teplé počasí, výborné jídlo.

V dopoledních hodinách výuka podle učebnice Navigate C1 Advanced; pozitivum: mezinárodní skladba studentů (kulturně-historický přínos).

Jitka Lipková, Jana Matějková, Malta

 

Jsem velmi vděčná, že jsem mohla pobyt Erasmus absolvovat. Byla to nejen úžasná jazyková zkušenost, ale i zkušenost cestovatelská. Škola opět zajímavá zkušenost, ptž v normálních dopoledních hodinách jsme neustále řešili astronauty, zatímco v odpoledních konverzacích, ač byla úroveň žáků velmi rozdílná, byla výuka mnohem zajímavější.

Jana Prošvicová, Malta