Učitelská Odysea za vzděláním

Ale také za ochutnáváním různých evropských zemí v rámci projektu Erasmus+, vzdělávání pedagogických pracovníků. Dvacet pedagogů MGO věnovalo črnáct dní z letošních prázdnin sebevzdělávání na jazykových kurzech na Tenerife a Maltě, ve Španělsku, Irsku a Rakousku. Na co nejvíc vzpomínají?

Když se řekne Dublin a Irsko vybaví se mi tisíc odstínu zelené, přívětivé město a lidé, jejich nesrozumitelný irský přízvuk, dvojjazyčné nápisy, sametové pivo Guiness a úžasná chowder – krémově hustá rybí polévka. Jeden z nejsilnějších zážitků nicméně pochází ze Spojeného království, ze Severního Irska. V Belfastu stále můžete cítit atmosféru The Troubles – krvavého konflitku mezi Protestanty a Katolíky.

Irsko je zkrátka země, která stojí za to navštívít. Až na to počasí! Asi si umíte představit, že si nestěžuji na přílišné sucho.

Petra Moravcová, Irsko

 

Evropa se trápí s vlnou veder, my na Tenerife si oblékáme svetříky a v krásných 22 stupních užíváme výstup do školy, který (vzhledem k terénu) připomíná trénink horolezců.

Nemáte- li rádi ještěrky, na Kanárské ostrovy zapomeňte. Jsou všude. Některé jsou velikosti varana a překvapí vás rychlým pohybem v listí a upřeným pohledem, když se sluní na cestě.

Pokud si myslíte, že autobus je mezinárodní slovo, věřte, že na Kanárských ostrovech si musíte koupit jízdenky na prostředek zvaný „guagua“.

Petra Zvoníčková, Tenerife

 

Svým důmyslným systémem nikde nekončících cyklostezek, které jsou k dispozici domorodcům i turistům, připomíná Valencie Amsterdam.

Chcete-li se suchou nohou projít po řece, zajeďte si do Valencie a udělejte si procházku po městském parku, který byl zřízen v bývalém korytě řeky Turia.

Jedním ze symbolů Valencie je i Město umění a vědy. Moderní architektura Santiaga Calatravy nenechá nikoho chladným: buď budete nadšeni, nebo znechuceni.

Petr Štec, Španělsko

 

Během jazykového pobytu na Maltě se výrazně zlepšily naše komunikační schopnosti v angličtině. Měly jsme s Helenkou možnost setkat se s lidmi z Brazílie, z Kolumbie, z Venezuely, z Japonska a z dalších zemí a diskutovat s nimi o globálních světových problémech. Ceníme si také příležitosti poznávat kulturní a historické dědictví Malty. Zážitky jsou nezapomenutelné.

Zdeňka Hanzlíková a Helena Kukolová, Malta