Exkurze do Bavorska/severního Rakouska

aneb Glück auf!

Ve dnech 19.– 23. 6. 2023 se zájemci z řad žáků naší školy zúčastnili výše zmíněného zájezdu. Zde jsou postřehy některých z nich:

Naše cesta začala v pondělí pozdě večer, kdy jsme se všichni už řádně ospalí uvelebili v našem autobusu a vydali se na noční cestu směrem Mnichov. Po vydatném spánku a zastávce v Praze, kde jsem nabrali na palubu našeho průvodce pana Marka, jsme konečně dorazili do ranního Mnichova, kde jsme se prošli po historickém Mariánském náměstí a případně se zchladili zmrzlinou, která byla v letním parnu skutečně potřeba. Měli jsme možnost spatřit i spoustu dalších historických krás tohoto města.

Poté jsme opět nastoupili do autobusu a dojeli k pohádkovému zámku Neuschwanstein, který nechal postavit bavorský král Ludvík II. a který inspiroval i filmy Walta Disneyho. Po svlažení v jezeře Alpensee jsme zde absolvovali prohlídku krásných a okázalých interiérů zámku, a nakonec jsme se šli projít ke známému mostu Marienbrücke, na kterém jsme se mohli pokochat krásnými výhledy. Po náročném dni jsme jeli směrem k ubytování v rakouském městě Innsbruck, ovšem po cestě se nám naskytla nevšední podívaná; náš autobus byl zastaven, neboť muselo silnici překročit stádo alpských krav! Přestože to bylo nečekané zdržení, horská příroda okolo byla vskutku nádherná, a aspoň se všichni účastníci zájezdu pořádně protáhli a nadechli čerstvého vzduchu. Nakonec jsme vyčerpaní a plní dojmů dorazili do hotelu v Innsbrucku a šli spát.

Druhý den ráno jsme se vydali na procházku do historického centra Innsbrucku a navštívili jsme muzeum dokumentující historii vyhlášené Zlaté střechy. Poté nastal krátký rozchod, ve kterém si každý přišel na své a mohl prozkoumat nábřeží či malebné uličky tohoto města. Další zastávkou byla odpolední návštěva známého lyžařského městečka Kitzbühlu, které nám učarovalo svými historickými domy a majestátními Alpami, jež se za ním tyčí. Po náročném dni jsme konečně dorazili na naše ubytování u paní Rozy v Maishofenu, kde jsme si dali vytouženou sprchu a šli spát.

Ella Kukolová, Marie Heidrová, 5. A

 

Čtvrtý den zájezdu panovalo všudypřítomné horko, proto nám zvedla náladu zastávka u jezera Königsee. Ti odvážnější z nás se v něm i zchladili.

Jako další jsme navštívili okouzlující městečko Berchtesgaden. Po doplnění zásob v místním supermarketu jsme se vydali na cestu rozpáleným městem až k solným dolům. V rámci prohlídky celý zájezd vyfasoval slušivé oblečky z kolekce Ostravsky Pepa a byli jsme nahnáni do dolu. Celá prohlídka se nemohla více lišit od našich očekávání – místo nudného muzea na nás na trase čekaly dvě skluzavky, hornický vláček a plavba lodí po Zrcadlovém jezírku.

Největší šok byl samozřejmě ten teplotní – v dole bylo o dobrých 20 stupňů méně. Už při prvním kontaktu s horkým venkovním vzduchem se část zájezdu dožadovala návratu do podzemí.

Následující den jsme začali chaotickým balením, hledáním ztracených bot a nadáváním na noční budíček v podobě bouřky. Naskládali jsme věci do autobusu a již nás čekala jen poslední zastávka naší cesty – Salzburg.

Salzburg nás přivítal deštěm a nepříliš pěkným počasím, ale až na vodu v botech nám to nijak zvlášť nevadilo. Po krátké prohlídce města v dešti jsme zamířili do Salzburského dómu, krásné barokní katedrály. Její úchvatný interiér jsme si prohlédli rovnou dvakrát, jednou obyčejně prohlídkou katedrály samotné a podruhé z kůru s varhany, na který jsme vystoupali v rámci prohlídky čtyř Salzburských muzeí spojených v kulturní atrakci DomQuartier.

Po rozchodu na oběd jsme den i zájezd ukončili procházkou po historickém centru města.

Cesta zpět se nesla v duchu dobré zábavy a únavy. Samozřejmě nesměla chybět krátká vsuvka v podobě téměř zapomenutých účastníků zájezdu na benzínce, ale do Opavy jsme se vrátili všichni beze ztrát na životech i bez újem na zdraví.

Lenka Ondrejková, 6. A