Erasmus+TEAM

Lotyšsko + Česká republika + Slovinsko + Španělsko + Itálie + koronavirus + Madeira = Erasmus +TEAM

Na samotném začátku projektu Erasmus+ bylo hledání partnerů na platformě e-twinning. Oslovila nás lotyšské gymnázium škola v Gulbene v čele s hlavní koordinátorkou Aleksandrou a pozvala MGO ke spolupráci na projektu Neformální metody ve formální výuce. Do projektu spolupráce škol se kromě Mendelova gymnázia zapojilo šest středních škol z již zmíněného Lotyšska, Itálie, Slovinska, Španělska a portugalské Madeiry.

Byla to opravdu šťastná volba – porozuměli jsme si hned od počátečního výjezdu do lotyšskěho Gulbene. Celý projekt pod názvem TEAM – Together Everyone Achieves More se rozjel na plný plyn hned od začátku. Na každé mobilitě (výjezdu) jsme pracovali na stanovených úkolech a užívali si pohostinnosti a krás každé země.

V únoru 2020 hned po návratu z Citta Nova v italské Kalábrii jsme začali plánovat poslední pobyt v Calhetě na Madeiře, když nás jako všechny na celém světě zastavila epidemie koronaviru. Situace se nevyvíjela dobře, ale tým koordinátorů se scházel online a stále jsem se ujišťovali, že epidemie ustoupí a my se nakonec vysněné Madeiry dočkáme. Třikrát požádali o prodloužení projektového období a naše snaha a hlavně odhodlanost se nám vyplatila. Vzhledem ke složité a nepřehledné situaci jsme bohužel setkání mohli uskutečnit pouze bez studentů, jako tzv. další vzdělávání pedagogických pracovníků. Po mnoha online schůzkách jsme se dohodli na termínu 1. – 6. července a konečně se mohli setkat osobně. Pobyt na Madeiře jsme využili jako výměnu zkušeností, nápadů a neformálních tipů na obohacení výuky. Doufáme, že příští projekt proběhne již bez komplikací a hlavně za účasti těch nejdůležitějších, studentů MGO.