Nultý ročník mendláckého punčobraní je za námi

Patrman´s band – videoukázka jedné z vánočních písní

Luscinia – videoukázka jedné z písní

Martin Kuček – videoukázka

V tomto předvánočním čase proběhl na půdě našeho gymnázia „nultý“ ročník Mendláckého punčobraní. Akce se uskutečnila 20. 12. 2018. Pro některé možná překvapivé datum. My jsme si však řekli, že je to ten pravý čas. Je to doba, kdy se naši absolventi vracejí z různých koutů republiky zpět domů, aby mohli být s těmi, které mají rádi. Zároveň je to čas, kdy je potřeba zpomalit, zhluboka se nadechnout a vydechnout a plně se oddat klidné vánoční atmosféře.

Ceníme si toho, že naši myšlenku uspořádat tento druh akce podpořila svou přítomností řada absolventů, rodičů a studentů samotných. Na naše mendláky čekal zajímavý program, na kterém se podíleli vybraní učitelé gymnázia, naši žáci i studenti. A my (Barbora Bitomská a Hana Gebauerová) si velmi vážíme toho, že když jsme je na začátku prosince oslovily s myšlenkou konání nultého ročníku, tak nám nedali košem.

Trefný název akce vymysleli naši studenti. K onomu názvu tedy patří kvalitní punč. Bez něj by to nebylo to pravé punčobraní. Přípravu toho našeho si vzali na starost studenti ekonomického semináře paní Jurčíkové, kteří po celou dobu dbali o to, aby akce dostála svému jménu. A to se jim také povedlo. Punč byl vynikající.

Samotný program odstartovalo vystoupení Patrman´s bandu, což je seskupení, které dal dohromady Patrik Kavecký. Jedná se o band studentů a vyučujících (Patrik Kavecký, Petr Janšta a Kamila Zápecová), kteří secvičili vystoupení s vánoční tématikou. Ohlasy na tento hudební počin byly úžasné, hudebna byla naplněna k prasknutí. Kdo nepřišel chvíli před koncertem, do místnosti se již nedostal. Někteří tak stáli okolo otevřených dveří a i když neviděli, stálo jim to za to a koncert si vyslechli do konce. Po tomto hudebním zážitku následovala ve stejné místnosti rozprava Petra Janšty o tom, co je to advent a jaký význam mají jednotlivé symboly Vánoc.

V 16.00 se všichni přesunuli ke schodišti u ředitelny. Zde již na ně čekali zpěváci školního sboru Luscinia, ve kterém naleznete nejen stávající studenty MGO, ale i naše absolventy. Pod taktovkou pana Slovíka se tak chodbami našeho gymnázia rozeznělo několik desítek hlasů velmi talentovaných mladých lidí.

Akčnější a fyzicky náročnější část, která zaujala především naše studenty a absolventy, byla zimní zumba pana Kučka. Ten se vydal napospas davu tancechtivých studentů. Mládí se nechalo vést a tancovalo na základě předcvičení pana učitele. Kdo netancoval, postával okolo stolů, dával si punč a vánoční cukroví a se zájmem sledoval taneční podívanou.

Kromě výše zmíněného programu byly pro návštěvníky punčobraní po celou dobu připraveny další aktivity. Své mozkové závity jsme si mohli procvičit u hlavolamů (David Schlozarczyk), kreativní tvoření nás čekalo ve výtvarné dílně (vybraní studenti 5. A a 6. A), kdo chtěl, mohl zhlédnout studentské filmy (Šimon Černík), v tělocvičně pak byla možnost zahrát si Bumbác Ball a prolézt si opičí dráhu (Petr Kotrla), pohybově nadaní se mohli oddat rytmu hudby na školním dvoře (Aleš Staněk) a o památeční foto jsme se postarali ve fotokoutku (studenti 5. A).

Během celé akce byla v mezipatře prodejní výstava nabízející rodičům produkty, které tvořili naši studenti. Jednalo se o bomby do vany, ty vyráběli naši mladí chemici v semináři s paní Ondrúšovou a Bartošíkovou. Velký zájem byl i o mendlácké plátěné ekotašky, které tvořili studenti ekologického semináře s paní Bitomskou a Hanou Gebauerovou.

Závěrem chceme ještě poděkovat panu Radoschowskému za zapůjčení venkovních stolů, panu Ing. Kotíkovi za zajištění jejich přepravy a panu Pešátovi z Rotary klubu za zapůjčení varných nádob na punč.

Dle návštěvnosti a pozitivních zpětných reakcí, které získala paní ředitelka nejen během akce, si troufám říci, že se letošní startovací ročník vydařil.

Již nyní se všichni těšíme na další rok.

Barbora Bitomská

Autoři fotografií – pan Rostislav Herrmann, Tomáš Dostál, Daniel Palma a Prokop Válek