Přírodní vědy po čertovsku

V tomto předvánočním čase navštívili naši školu žáci 4. a 5. třídy ZŠ Kravaře-Kouty. Dorazili k nám se svou paní ředitelkou Mgr. Evou Watzlawikovou a třídní učitelkou Mgr. Kateřinou Koudelovou. Pro tyto děti si připravili chemický televizní program pod vedením Mgr. Zdeňky Hanzlíkové studenti 2. B. V chemické laboratoři paní Hanzlíkové pomáhali její seminaristé. Biologickou náplň obstarala Mgr. Barbora Bitomská se svými seminaristy. Na letošní Mikulášské akci vystoupili mendláci se staronovým chemickým divadlem Pekelné zpravodajství z MGO.

Mikulášská pro chemiky probíhá na našem gymnáziu pravidelně již několik let. Scénář z posledních dvou let, Mikuláš hledá talent, jsme vyměnili za původní pekelné zpravodajství. A gympláci, kteří se toho rádi ujali, to pojali jako vždy s humorem sobě vlastním. Nechyběly zprávy z domova ani ze zahraničí, dorazili sportovní komentátoři a rosničky. Zjistili jsme, že čerti z raketové centra na Skřipovské náhorní plošině odpálili raketu na novou utajovanou pohonnou hmotu. Mezi novinkami z domova se objevila zpráva, že vybuchla sopka Komárovský kopec a všichni obyvatele Komárova byli evakuováni. Naši sportovní atleti sešli z cesty a mění vodu ve víno a holdují alkoholu a naši šachisté jako doping využívají novou světélkující látku. Odhalil je náš lékař Boris Rasputinovič Naftěnko. Ve výzkumném středisku byla objevená unikátní zubní pasta z pálenky, obarveného kokainu a ze slin gekona. Výzkumníci z Komárova objevili nehořlavý kapesník, který hoří červeně, jiskří, ale i tak se dá použít při rýmě. Nakonec se opět jako před lety na Mikulášských akcích pro chemiky uřezávali čertí ocásky. A komu? Zlobivým čertům. Na závěr jsme tyto čertí ocásky zapálili a jako zápalné šňůry také dohořely. Ocásky nám posluchárnu pěkně začadily, proto jsme se rychle evakuovali i s našimi hosty do fyzikální a chemické laboratoře. V chemické laboratoři si děti mohly vyzkoušet některé z pohádkových pokusů – odhalily tajné písmo, přeměnily víno ve vodu a naopak, vytáhly minci z vody suchou rukou. Pro biologické pozorování jsme využili novou fyzikální laboratoř, která nám poskytla dostatečné zázemí. Tématem pozorování byli měkkýši. Žáci ZŠ byli velmi šikovní. Spoustu věcí zvládli samotní. S čím si nevěděli rady, s tím jim pomohli naši biologové, kteří je vždy nasměrovali ke správné odpovědi. Děti se učily pracovat se speciálními lupami, které jednotlivé schránky měkkýšů zvětšily na požadovanou velikost a umožnily pozorovat povrch ulit a lastur v detailu. Na závěr jsme propojili biologii s chemií a provedli drobný demonstrační chemický pokus, ve kterém děti hledaly společnou vlastnost vaječné skořápky a ulity. S žáky ZŠ Kravaře-Kouty se nevidíme naposledy. S touto školou máme sepsánu smlouvu o spolupráci spojenou s projektem ITI2 Ostravsko. Na základě vzájemné dohody budeme pro tyto děti připravovat program 2× ročně.

Na mendláku se snažíme propojovat jednotlivé přírodovědné obory. Jednotlivé komise spolu velmi úzce spolupracují. Zvláště chemie, biologie, fyzika a zeměpis podávají informace tak, aby se utvořil jeden přírodovědný celek. Mendelovo gymnázium propaguje přírodovědné obory na veřejnosti dlouhodobě. Naši žáci se zapojují do akcí, ve kterých pracují s dětmi různých věkových kategorií a snaží se jim přiblížit krásu přírodovědných oborů. Pro příklad nemusíme chodit daleko. Nedávno jsme byli součásti Noci vědců. Pokud se budeme dívat do budoucnosti, je to Přírodovědná soutěž, která proběhne 14. 12. 2018 na půdě naší školy. Letos nás čeká jubilejní 10. ročník soutěže, která je určena pro žáky 9. tříd ZŠ Opavy a okolí. V této soutěži se tříčlenné týmy utkají v teoretických a praktických znalostech z oblasti biologie, ekologie, chemie a fyziky.

Děkujeme všem učitelům a studentům, kteří dlouhodobě podporují a propagují přírodovědné předměty a názorně ukazují, že i tyto vědy jsou zajímavé a zasluhují pozornost.

Kolektiv biologů