Navštívili jsme Terezín

 

Když nám p. učitelka Krystová dala návrh, že bychom mohli jet do Terezína, všichni jsme si představovali, že se dozvíme něco nového, ale hlavně nebudeme muset do školy a užijeme si spolu tři dny. Realita byla stejná, ale přesto jiná.

Tento výlet nám nedal jen 72 hodin strávených spolu a nové informace, ale i něco, na co se nedá zapomenout. Ty zážitky, ty nám vešly do paměti natolik, že tam asi navždy zůstanou.

Snažili jsme se aspoň trochu přiblížit myšlenkám Židů před více než 60 lety. K tomu nám pomohly nejen prohlídky Malé pevnosti, muzea, krematoria, židovského hřbitova, podzemních chodeb, železnice, po kterých se vozily transporty nevinných lidí, ale i workshopy (např. Školákem v protektorátu, Tajemství poterny) a hlavně úžasný a velmi emotivní rozhovor s pamětníkem panem Miroslavem Kubíkem. Myslím, že všichni měli co dělat, aby slza, kterou zadržovali, z jejich oka nevyklouzla. A že to teda byl úkol!

Proto si také myslím, že z celého programu byl tento bod nejlepší. Poznamenal i toho, kdo nechtěl, a myslím, že na to nikdy nezapomene.

Určitě je dobře, že jsme do Terezína jeli, nalákalo nás to zajímat se o toto téma více a hlavně jsme zjistili, že nesmíme dopustit, aby se tohle stalo znova.

Autorka příspěvku: Iva Štantejská (1. C)