NA MENDELOVĚ GYMNÁZIU BYL DOKONČEN EKOLOGICKÝ PROJEKT S PODPOROU MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

Projekt v programu podpory environmentálního vzdělávání byl rozložen na celý školní rok 2015/2016. Nesl název Tajemství přírody a byl zaměřen především na podporu badatelských aktivit, částečně také na propojení činnosti školy s dalšími, především školskými organizacemi. K realizaci projektu významně pomohl Moravskoslezský kraj, který pro jeho realizaci poskytl finanční dotaci. V rámci projektu proběhlo celkem 22 jednotlivých akcí plus pracoval ekologický kroužek, který se v průběhu roku sešel na 21 schůzkách. Akcí se účastnilo celkem 504 žáků jednak z MGO, ale také ze 14 základních škol okresu Opava.

MS_kraj_logo

V rámci projektu Mendelovo gymnázium pro své studenty uspořádalo řadu terénních vycházek a exkurzí. Probíhaly jednak v průběhu biologických seminářů, nejvýznamnější ale byly celodenní exkurze do oblasti Stříbrného jezera a říčky Hvozdnice u Slavkova. Přímo v terénu byla pozornost věnována především botanice. Byly určovány a systematicky zařazovány rostliny, probrány zajímavosti z jejich anatomie a fyziologie. Nechyběly poznatky ekologického charakteru. Na exkurzích byly prováděny také sběry drobných bezobratlých živočichů. Ti pak byli v následujících dnech zkoumáni v biologické laboratoři. I zde byla doplněna řada poznatků o zařazení druhů v ekosystémech, jejich význam apod. Z opakovaných zkušeností víme, že badatelská výuka studenty baví. Student 2.C Matěj Weinert říká: „Jednoznačně si myslím, že takovéto akce by se měly pořádat častěji. Obzvláště mě zaujala práce v laboratoři, kdy jsme zkoumali rostliny a živočichy pod mikroskopem. Bylo to neskutečně zajímavé a myslím si, že kdyby se dokázaly spojit tyto praktické aktivity s teoretickým učením, všechny studenty by biologie začala více bavit a nesmírně by jim to pomohlo v chápání přírody kolem nás.“

Mezi aktivity projektu patřila také výroba trvalých preparátů na bázi glycerol – želatiny. Nejprve byl seminář uspořádán pro studenty biologických seminářů na MGO, poté pak byl nabídnut jako vzdělávací akce učitelům biologie a koordinátorům EVVO ze základních škol okresu Opava. Tvorba trvalých preparátů je náročná činnost. Na základních, případně středních školách není použití klasické techniky zalévání do kanadského balzámu možné. Chemikálie, které se v rámci tohoto postupu využívají, jsou jedovaté, případně jsou jedovaté již jejich výpary (xylol). Tvorba trvalých preparátů na bázi glycerol-želatiny nedává technicky tak dobré výsledky jako kanadský balzám, není ale spojena s použitím nebezpečných chemikálií. To je v rámci základního a středního školství zásadní. Tvorba trvalých preparátů je pro žáky zcela nová činnost, nová zkušenost. Jsou zvědavi na výsledky své práce. Jde o motivační činnost, která pomáhá přitáhnout děti k biologii.

V prosinci jsme uspořádali přírodovědnou soutěž pro žáky základních škol okresu Opava. Šlo již o sedmý ročník akce. Soutěž zahrnula biologickou, chemickou a fyzikální část. Soutěžilo 18 tříčlenných družstev ze 14 škol. Touto soutěží se snažíme podněcovat zájem o přírodní vědy u žáků ZŠ a umožnit jim práci v laboratořích biologie, chemie a fyziky na MGO. Chceme rovněž otevřít žákům základních škol středoškolské prostředí a umožnit partnerskou spolupráci gymnázia se základními školami.

Další možnosti rozvoje ekologického myšlení a získávání dovedností a zkušeností v oblasti biologie umožňoval ekologický kroužek, který sloužil pro zájemce z řad studentů v závislosti na aktuálních potřebách. Rozšiřoval tedy například možnosti přípravy na soutěže, hlubší pochopení témat pro maturanty apod. Obecně je badatelská výuka také součástí páce v biologických seminářích.

Kromě samotného projektu Tajemství přírody byla na Mendelově gymnáziu v průběhu uplynulého školního roku uspořádána řada dalších ekologicky orientovaných akcí. Například Den pro přírodu, který byl realizován v rámci mezinárodního Evropského týdne udržitelného rozvoje 2016. Zde jsme připravili rozsáhlý soubor aktivit, které jsme realizovali na 8 specializovaných stanovištích. Den zahrnoval problematiku biologickou, chemickou a zeměpisnou. Vše bylo zasazeno do kontextu globálních ekologických změn. Den pro přírodu byl další aktivitou, která otevřela prostory školy žákům základních škol. Právě pro ně byla totiž akce připravena. Zúčastnilo se kolem 240 žáků ZŠ a žáků nižšího gymnázia.

MGO se také každoročně aktivně účastní celoměstských oslav Dne země aj. Snažíme se tedy naše žáky trvale vychovávat k zodpovědnému vztahu k prostředí, které nás obklopuje, dává nám podmínky pro život a v dnešní době stále více potřebuje také naši péči. Podobně se snažíme pracovat i nad rámec školy.

 

RNDr. Rostislav Herrmann