Vydali jsme se do Salamanky po stopách našich předchůdců

logo

Už čtvrtým dnem si druhá skupina dvaceti studentů španělštiny z 5.A a 3.C v rámci Výzvy 56 intenzivně zdokonaluje své znalosti španělského jazyka a to nejen klasickou čtyřhodinovou výukou: gramatika, cvičení, text, slovní zásoba. Konverzovat španělsky totiž musí i po vyučování. Jejich španělští „rodiče“ jsou zvídaví a nenechají je na pokoji. Takže brzy přišli na to, že je jednodušší nepřepínat neustále mezi jazyky, a aniž si to mnohdy uvědomují, vesele švitoří španělsky i mezi sebou. A jak vidí svůj pobyt ve Španělsku oni sami?

Studentky 3.C: „Z celého Španělska čiší pohoda, vřelost a energie. Nikdo nikam nespěchá, na introverta zde takřka nenarazíte a s neochotou pomoci jsme se nesetkali. I pouhý dotaz na cestu se změní v příjemný rozhovor. V Salamance nás překvapila spousta zajímavých zvyklostí. Tak například, pochutnali jste si na výborných tapas a nevíte kam s ubrouskem? Tak jej jednoduše zahoďte na zem. V barech to zkrátka žije celý den a v noci o to více. Nevěříte? Pak se určitě přijeďte přesvědčit na vlastní kůži.“

Studenti 5.A: „Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Býčí zápasy, pláže, horko, báječné jídlo a vášnivé tance? My jsme ovšem během naší návštěvy Salamanky poznali mnohem více, než jsme si kdy dovedli představit. Uchvátila nás otevřenost zdejších lidí, architektura, noční život v ulicích, ale také zdejší gastronomie. Konečně se nám splnil náš sen – ruta de tapas. Naučili jsme se spoustu nových výrazů, které bychom v běžných učebnicích jen těžko hledali. Přestože jsme tady jen krátce, cítíme se jako doma. Bohužel už brzy náš pobyt skončí a my budeme muset s těžkým srdcem říct ¡Hasta luego, España!