Mendlák soutěžil i v Číně – a se ctí obstál

Ve dnech 26. 6. až 2. 7. 2015 se 6 studentů Mendelova gymnázia z Opavy zúčastnilo Mistrovství světa středních škol v atletice, které se letos konalo v čínském Wuhanu. Vzhledem k tomu, že věková kritéria závodu vyřadila takřka celý tým, který na podzim vyhrál mistrovství ČR, a do Číny tak cestovali mladí závodníci, kteří měli získat hlavně zkušenosti a zúročit je v příštích letech na dalších mistrovstvích, byla očekávání spíše opatrná a tým odlétal se skromnými ambicemi.

Naši mladí borci se však v nabité konkurenci rozhodně neztratili. Přestože bojovali nejen se soupeři, ale také s klimatem – zkuste si zaběhnout 1500 m na otevřeném oválu při teplotě 36°C a 90% vlhkosti vzduchu – dosáhli některých velmi dobrých výsledků.

Všichni chlapci se ve svých disciplínách snažili podat co nejlepší výkon – za zmínku stojí určitě např. 10. místo Adama Smolky na 110 m překážek, nebo výkon Petra Kukuczky, který zaběhl velmi dobře 200 m, přestože byl limitován zraněním kolene. Nakonec po sečtení výsledků chlapci obsadili na mistrovství světa 16. místo, když za sebou nechali i finančně daleko lépe dotovaný Katar nebo Saúdskou Arábii a další mužstva.

Mimo samotné závody pak naši studenti poznali na vlastní oči také naprosto jiný životní styl – ať už se jedná o návštěvu čínské střední školy, typickou čínskou stravu anebo běžný život čínských teenagerů. Dokázali ale také důstojně prezentovat Českou republiku a naši školu na Večeru národů a také při slavnostním zakončení celých her. (Spolu s dívčím družstvem ze Starého Města tančili verbuňk, několikrát poskytovali rozhovor pro čínská média, diskutovali s ostatními účastníky her z celého světa, „český“ stánek s propagačními předměty a typickými českými pochutinami byl od začátku doslova zavalen čínskými návštěvníky her.)

Závěrem je třeba říci, že celá akce jak díky pečlivé přípravě atletů, tak díky velmi dobré organizaci čínských hostitelů znamenala obrovský přínos pro další sportovní růst našich studentů a rovněž dobrou příležitost pro propagaci naší země v Číně. Družstvo ve složení Adam Smolka, Petr Kukuczka, Alexandros Samaras, Sámir Adrian Said, Michal Škrobánek a Matěj Weinert, které ve Wuhanu vedli jako trenéři Aleš Staněk a Daniel Vítek, se již letos začíná připravovat na další mistrovský cyklus, který bude zakončen v roce 2017 mistrovstvím světa ve francouzském Nancy.