Architektura jako nástroj demokracie v MVL

Máte předpoklady pro práci architekta? Byli jste už někdy na koncertě ve vítkovickém Gongu? Co vše má architekt ve svých konceptech na zřeteli? Co znamená představa „prostorového města“?

Podněty k zamyšlení dal studentům host únorových Moderních výzev, Ing. arch. Josef Pleskot, jedna z nejvýraznějších osobností současné české architektury, držitel mnoha ocenění, z nichž jmenujme alespoň titul Architekt roku 2014 nebo Cenu Josefa Plečnika za celoživotní přínos v oblasti architektury a stavitelství v roce 2018.

Jeho přednášku na téma „Architektura jako nástroj demokracie“ si 14. 2. do auly FVP SU přišli poslechnout nejen naši studenti, ale i zástupci města, neboť náš host se zaměřuje na moderní urbanistiku a svými návrhy se mj. podílí na revitalizaci Dolních Vítkovic. Je autorem multifunkční haly Gong, budovy Světa techniky, věže Bolt Tower aj. Všechny tyto stavby byly v nedávné minulosti oceněny jako Stavby roku.

A protože Ostrava je od Opavy nedaleko, právě na industriální čtvrti Dolních Vítkovic vysvětlil myšlenku „prostorového města“, její historii i konkrétní realizace. Prostorové město jako komplex futuristických, propojených budov, poskytující estetický a účelný prostor pro společenský a kulturní život.

Architekt se ovšem nedívá pouze do budoucnosti; slovy pana arch. Pleskota „zpřítomňuje minulost“, zachovává kontinuitu a v tom je podle něj síla architektury.

Díky přednášce jsme si mohli uvědomit, jak komplexním oborem urbanistická architektura je – obsáhne účelnost, estetiku, ekologii, dopravu, proměny života společnosti, a určitě budete schopni jmenovat další, pokud jste přednášku vyslechli či se ji chystáte zhlédnout.

A odpověď na úvodní otázku? Tu najdete v záznamu přednášky na stránkách Moderních výzev, když budete pozorně sledovat. Z osobnosti a přístupu pana arch. Pleskota je jisté, že musí být vizionář i realista, znalec technologií ovšem s citem pro historii, osobnost s estetickým cítěním, mistr komunikace i člověk, jenž má odvahu své vize naplňovat.

Pan arch. Pleskot pohovořil i o svém životě, o své cestě tam, kde je dnes. Věříme, že nejen svým dílem, ale i svým životem a svými postoji může být studentům silnou inspirací.

Mgr. Marie Kotzurová