Patrik Štencel opět (a dokonce dvakrát) postoupil do celostátního finále!

Matematická olympiáda se letos koná po třiasedmdesáté. Krajské kolo kategorie A této nejprestižnější a nejstarší předmětové soutěže určené především pro studenty 3. a 4. ročníků se konalo 16. 1. 2024 v Ostravě. Z celkového počtu 30ti účastníků měla naše škola 9 želízek v ohni, dvě další postupující se soutěže nemohly zúčastnit.

Pavel Selingr z 1. D jako nejmladší účastník soutěže vybojoval spolu s Markem Chobotem ze 4. D překrásné dělené 3. – 4. místo.

Vítězem krajského kola je stal Patrik Štencel z 3. C s 22 body (z 24) a jako jediný účastník z Moravskoslezského kraje se zúčastní celostátního kola, které se bude konat v březnu v Českých Budějovicích pro zhruba 50 nejlepších řešitelů krajských kol.

Navázal tak na svou účast v loňském roce i na nepřetržitých deset let, kdy mělo Mendelovo gymnázium zastoupení (někdy i několikanásobné) v celostátním kole matematické olympiády.

Krásný je i úspěch Evy Martikánové z 2. B, která se dělí o 6. – 8. místo a stala se úspěšní řešitelkou krajského kola.

Pochvalu i zaslouží i ostatní naši účastníci, František Janošík, Milena Grafová z 8. A, Kateřina Volná z 3. D, Ondřej Vávra ze 4. D a Tobiáš Vlk ze 4. B. Probojovat se do krajského kola rozhodně nebylo jednoduché.

Patrik Štencel zároveň jako jediný student naší školy o týden později soutěžil v krajském kole Matematické olympiády kat. P (programování), kde taky zvítězil a probojoval se do celostátního kola. Gratulujeme a držíme palce!

 

Autorka článku: Doc. RNDr. Jana Kopfová, Ph.D.