Vyzkoušeli jsme si práci ve vysokoškolských chemických laboratořích

Studenti dvou tříletých chemických seminářů z třetích ročníků se ve dnech 10. a 16. ledna zúčastnili exkurze na katedru chemie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Byl pro nás zde připraven speciální program, jako bychom byli na dni otevřených dveří.

Nejprve proběhlo přivítání vedoucím katedry chemie docentem Slovákem, který představil možnosti studia na této univerzitě a poté se studenti rozdělili do tří skupin a vyzkoušeli si práci ve skvěle vybavených laboratořích, kde se postupně prostřídali. V biochemické laboratoři s doktorkou Férovou izolovali lepek z celozrnné mouky a pak pomocí spektrofotometru proměřili jeho absorbanci a vypočítali jeho procentuální zastoupení. V laboratoři fyzikální chemie studenty přivítal profesor Taraba, který jim vysvětlil pojem chemická rovnováha a předvedl oscilační reakce – Bělousov – Žabotinského reakce. S docentem Kalinou nakonec studenti přeměřili UV filtry slunečních brýlích a UV filtry opalovacích krémů na spektrofometru.

Děkujeme za vlídné přijetí a laskavý přístup k našim studentům všem vyučujícím, a zvláště pak chceme poděkovat paní doktorce Trčkové za zprostředkování a organizaci obou exkurzi.

Příspěvek připravila: Mgr. Zdeňka Hanzliková

Fotky: Mgr. Karolína Jankovská, Amálie Podrazká, 3. B