Debatovali jsme anglicky na domácí půdě

Nová sezóna byla oficiálně zahájena, když se o víkendu 13. – 15. 10. 2023 odehrál na Mendelově gymnáziu První turnaj Debate League XXIX. Toho se účastnilo hned 5 opavských týmů, jež se utkaly s týmy z celé republiky na dvě připravené teze:

  • The rise of the gig economy brings more harm than good
  • We should implement negative voting for political elections
  • A jednu tezi nepřipravenou: Salary caps in professional sports bring more harm than good

Týmům se vedlo skvěle a dokázaly, že jejich úroveň angličtiny je srovnatelná s úrovní mnoha studentů bilingvních škol. Nejlepší výkon předvedl tým CHA CHA CHA (Tereza Teplanská 4. D, Karolína Zemanová 2. C, Ondřej Nábělek 2. D), který se umístil na krásném 5. místě. Pozici hned za ním dále obsadil tým Edgar Allan Hoe$ (Marie Heidrová 6. A, Ema Szrajberová 1. D, Marie Paulická 1. C). Další domácí zúčastněné týmy byly především složeny z nováčků a jsme tak velmi rádi, že se i tito méně zkušení členi nebáli zahájit svou debatní dráhu rovnou v angličtině. Jedná se o týmy The Opavians (Tadeáš Foldyna, Michael Kramář a Lukáš Míček – všichni z 5. A), Jméno (Klára Ryžová 1. D, Anna Stojaković 1. B, Tomáš Hýža 5. A, Tadeáš Vítek 5. A) a Druhé vědomí Čet dží π tý (Klára Jurečková 2. C, Kateřina Šlosarová 8. A, Vojtěch Martínek 4. C).

Z turnaje si také odnášíme dva mimořádné individuálními úspěchy. Marie Heidrová se stala 2. nejlepší řečnicí turnaje a Tereza Teplanská zaujala pozici 3. nejlepší řečnice.

Mimo debatéry nás Kristýna Bohlová (4. B) a Nora Tenglerová (7. A) zastupovaly i v řadách rozhodčích. V nich, jak už je zvykem, nechybělo i několik našich absolventů, kteří tak měli šanci se alespoň na chvíli opět vrátit na Mendelovo gymnázium.

Vzhledem ke komplexnosti organizace turnaje chceme za celý klub poděkovat paní učitelce Mgr. Janě Prošvicové, která nám pomohla se záštitou turnaje a řešením mnoha praktických úkolů.

Dále děkujeme statutárnímu městu Opava za poskytnutí finančního prostředku, díky kterému se mohou naši debatéři aktivně věnovat soutěžení v debatování.

Za Debatní klub MGO,

Karolína Zemanová