Týden plný amerického ducha v Plzni

Trojice studentů (Kristýna Bohlová 4. B, Karolína Zemanová 2. C, Ondřej Nábělek 2. D) a naše absolventka (Renáta Kotůlková) se v týdnu od 10. 9. do 15. 9. zúčastnili akce zvané AmKon, což je model Amerického Kongresu, pořádaný v Plzni.

Tato událost, která spojuje mladé lidi se zájmem o politiku a veřejné dění, nabídla nejen příležitost pochopit fungování amerického politického systému, ale také přispět k diskusi o důležitých otázkách dnešní doby. Účastníkům simulace přiblížila fungování legislativního procesu, jak vypadá práce amerického senátora nebo poslance, či fungování těchto institucí. Společně s dalšími aktivními studenty ze škol z celé ČR jsme tak prožili několik dní v centru Plzně.

Karolína se aktivně zapojila do diskusí o klimatické změně za stranu Demokratů, Kristýna a Renáta byly lobbistkami za dvě neziskové organizace a Ondřej se na celý týden stal novinářem ze CNN, která zcela neskrývaně podporuje Demokratickou stranu.

Na ukončení jsme se dozvěděli ohodnocení aktivity a důvěryhodnosti a ti nejlepší byli následně vyhlášeni. Mezi ně patřila i Kristýna jakožto nejlepší lobbistka z neziskových organizací.

Během této události jsme se potkali s vrstevníky, kteří sdílejí zájem o politiku, a společně diskutovali o tématech, která mají vliv na mladou generaci. Tato zkušenost nejenže rozšířila naše znalosti o fungování politického systému, ale také náš všeobecný přehled, protože jsme si museli hledat studie a nejrůznější informace. Tato akce nám přinesla nemálo zkušeností a také plno přátel se stejnými zájmy.

Ondřej Nábělek 2. D