Máme stříbro v celostátním kole Turnaje mladých fyziků

Celkem tři týmy z celé republiky se staly úspěšnými řešiteli regionálních kol a zajistily si tak účast na ústředním – celostátním – kole Turnaje mladých fyziků, tedy soutěže středoškolských týmů v řešení 17 otevřených fyzikálních úloh v angličtině.

Ústřední kolo se konalo od 17. do 19. dubna na FJFI ČVUT v Praze. Soutěžící zde strávili tři dny plné fyziky, během kterých museli obhajovat svou celoroční práci před dalšími týmy a odbornou porotou skládající se z vědeckých pracovníků a specialistů z různých oblastí fyziky.

Náš tým bojoval statečně až do závěrečného fyzboje a do poslední chvíle nebylo pořadí jasné. Nakonec se bodový součet přiklonil v náš prospěch a opavsko-ostravský tým vybojoval krásné druhé místo. Jedná se tak o zlepšení oproti minulému roku, což svědčí o nabytých zkušenostech s odbornou vědeckou prací, a tak věříme, že jejich výkon se bude jen a jen zlepšovat v následujících letech.

Výsledné pořadí:

  1. Talnet(sdružení nadané mládeže)
  2. Turnajisté z MGO a Ondra (Mendelovo gymnázium Opava a Gymnázium Ostrava-Zábřeh)
  3. GCh(D+1) (Gymnázium Ch. Dopplera, Praha a Gymnázium Cheb)

Složení týmu:

Václav Divila (kapitán), Anežka Mařádková, Adrien Tanekou, Albert Vlček, Ondřej Skála a Tobiáš Vlk.

Velké poděkování patří Ondrovi, který se k týmu z MGO připojil, velmi rychle se začlenil a stal se podporou, motivací a pomocí, která přispěla k tomuto krásnému výsledku.

Mendlácká stopa však Turnaj ústředním kolem neopustila. Jedním z talentů, který je součástí týmu Talnetu, je student Mendelova gymnázia Patrik Štencl. Přejeme výherci mnoho zdaru při reprezentaci České republiky na světovém finále, zde již IYPT (International Young Physicists’ Tournament), v Murree v Pakistánu, které se odehraje v červenci.

Anežka Mařádková a Adam Šťastný