Mladí fyzici postupují do ústředního kola!

Zadáním 17 úloh o jarních prázdninách začal již 36. ročník soutěže mladých fyziků IYPT (International Young Physicists’ Tournament) u nás probíhající pod názvem Turnaj mladých fyziků. Zadané úlohy jsou formulovány velmi široce a otevřeně, jsou publikovány v angličtině a jsou stejné pro celý svět. (Můžete se sami přesvědčit ZDE.) Na Mendlově gymnáziu v Opavě má tato soutěž dlouhou tradici (v minulých letech naše týmy reprezentovali MGO, Opavu i ČR na světových finále v Číně, Thajsku, na Tchaj-wanu, v Anglii, Polsku… a ani letošní ročník není výjimkou.

V úterý 28. 3. 2023 ráno bylo paní ředitelkou gymnázia Monikou Klapkovou a předsedou odborné poroty Stanislavem Panošem zahájeno na opavském gymnáziu oblastní kolo, kterého se účastnily tři týmy: Ajnštajnův koláč a Hawkingovy noky (oba z Gymnázia Josefa Božka, Český Těšín) a Turnajisté z MGO a Ondra (Mendelovo gymnázium, Opavě s podporou Ondřeje Skály z Gymnázia Ostravy-Zábřehu). Tyto týmy se utkaly ve třech tzv. fyzbojích, v nichž vystupují postupně v roli referenta, oponenta a recenzenta při debatě o řešení jedné ze zvolených úloh. Týmy z Českého Těšína se velmi statečně držely, bránily, diskutovaly a oponovaly, nicméně nakonec zkušenému týmu z Opavy (a Ondrovi) podlehly. Podrobněji na oficiálních stránkách TMF.

Turnaj mladých fyziků patří mezi jednu z nejnáročnějších středoškolských soutěží. Při řešení zadaných úloh poznáte základy vědecké práce, při konzultacích s odborníky se podíváte na odborná pracoviště, můžete mít možnost měřit na profesionálních přístrojích a nahlédnete pod pokličku vysokoškolské fyziky. Prakticky celá soutěž probíhá v angličtině a je zde kladen důraz na správnost provedení experimentu a jeho reprodukovatelnost. Úlohy jsou ve svých zadáních často nekonkrétní a relevantní parametry si musíte vymyslet a optimalizovat je, proměřit, zjistit závislosti a správně je publikovat a prezentovat. TMF je soutěž náročná (především časově), nicméně zkušenosti, které jejím řešením nabudete, jsou neocenitelné.

Děkujeme za finanční podporu MSK a NF Nabla.