Matematika nás baví

Iránská geometrická olympiáda (IGO) je náročná soutěž pro žáky základních a středních škol z celého světa, které se účastní soutěžící z více než čtyřiceti zemí. Už popáté se IGO konala i v České republice. Obtížnost úloh je odstupňovaná podle čtyř věkových kategorií:

Mladší: 7. a 8. třída ZŠ a odpovídající třídy gymnázií

Střední: 9. třída ZŠ, kvarta a 1. ročník SŠ

Starší: 2. a 3. ročník SŠ

Otevřená: bez omezení věku.

Letos se soutěž uskutečnila on-line v pátek během podzimních prázdnin. O to více si ceníme účasti našich řešitelů.

Z naší školy jsme měli zastoupení v každé kategorii.

Velké blahopřání si zaslouží tito soutěžící: Marie Onderková, Markéta Šimečková (dělené první místo), Amálka Zapletalová a Terezie Bachová, všechny z 2. A. Dále Albert Vlček z 5. A a Tereza Teplánská z 1. D a zvlášť náš úspěšný řešitel Karel Chwistek ze třídy 4. C (druhé místo).

V pátek 27. 11. se v odpoledních hodinách konala on-line matematická soutěž organizovaná skupinou P-MAT z Bratislavy pro žáky druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků nižšího gymnázia na Slovensku a v České republice pod názvem: ATTOMAT.

Našim soutěžícím se dařilo. David Slaný byl sedmý, Sarah Prokešová 25. Barbora Nociarová 31., všichni chodí do 1. A, Marie Onderková z třídy 2. A skončila na 37. místě. Všem děkujeme za úspěšnou reprezentaci naší školy.

Během Adventu zveme všechny příznivce matematiky ze všech tříd, aby se zapojili a řešili zajímavé úlohy z Adventního matematického kalendáře, který připravila německá organizace Mathigon. https://mathigon.org/puzzles#2020

Můžete do řešení klidně zapojit celou rodinu, řešit je ve skupince nebo třídě.

Přeji Vám hodně zábavy!

Řešení můžete každý den posílat na adresu kopfova@mgopava.cz, nebo do mého chatu na MS teams, uděláme si malou soutěž na MGO i s odměnou na konec pro nejlepší. Úlohy se zveřejňují každý den v 9:00 a další den v 9:00 se tam objeví řešení (proto po tomto čase svá řešení už neposílejte).