I letos jsme si dávali punč na mendláckém punčobraní

Minulý rok jsme si asi 3 týdny před vánočními svátky řekli, že by bylo hezké uspořádat pro naše studenty, absolventy, rodiče, zaměstnance a přátele naší školy menší setkání. Protože jsme netušili, jak to celé dopadne, přiřadili jsme této akci pořadové číslo nula. Nultý ročník Mendláckého punčobraní byl takzvaně ročníkem „zkušebním“. A měl úžasný ohlas. Proto jsme i letos ve čtvrtek 19. 12. 2019 uskutečnili další setkání.

Ceníme si toho, že naši myšlenku pokračovat v tomto druhu akce podpořila svou přítomností řada absolventů, rodičů a studentů samotných. Na všechny čekal zajímavý program, na kterém se podíleli vybraní učitelé gymnázia, naši žáci i studenti. Po celý den se podával lahodný punč. Bez něj by to nebylo to pravé punčobraní. Jeho přípravu si vzali na starost studenti ekonomického semináře paní Jany Jurčíkové, kteří po celou dobu dbali o to, aby akce dostála svému jménu. A to se jim také povedlo. Punč byl vynikající. K dostání byl ve studovně a na školním dvoře, kde jsme měli rozestavěné stoly, u kterých mohli návštěvníci popíjet punč a ochutnávat bramboráky, o které se postarali manželé Jiří a Eliška Slovíkovi. Z repráků se na dvoře linuly nejen vánoční melodie. O hudební podkres se během akce staral pan Aleš Staněk, který na několik hodin „přimrzl“ k židličce za hudebním pultíkem.

Samotný program odstartoval Muzikál ze střední, který secvičila paní Jitka Lipková s žáky 4. A třídy. Na muzikálové vystoupení navázalo seskupení Mendel Voices, které trénovalo pod vedením paní Gabriely Onderkové. Mendel Voices je band studentů a vyučujících (Gabriela Onderková, Petr Janšta, Kamila Zápecová, Jiří Martinů, Petra Zvoničková a Tomáš Ott), kteří secvičili vystoupení s vánoční tématikou. Ohlasy na tento hudební počin byly úžasné, nově zrekonstruovaná hudebna byla zcela plná. Velmi příjemná byla i přítomnost studentů literárního semináře, kteří si s jejich vyučujícím Danem Vítkem připravili aktivitu Seznamte se s uměním. Mendláci reprezentovali různé literární směry, tematicky se oblékli a s návštěvníky hovořili s grácií. Všichni mohli hádat, o jaký směr se jedná, sbírat body a poté získat odměnu. Nechybělo ani vystoupení sboru Luscinia. V Luscinii naleznete nejen stávající studenty MGO, ale i naše absolventy. Pod taktovkou pana Jiřího Slovíka se tak chodbami našeho gymnázia rozezněly vánoční písně. Naši mladí chemici spolu s paní Zdeňkou Hanzlikovou předváděli v posluchárně úspěšné chemické divadlo. Naše matematičky, paní Jana Kopfová, Danuše Černínová a Jana Montágová, si ve fyzikální laboratoři nachystali matematické hříčky. Kolegyně Marcela Ondrušová uspořádala soutěž ve skládání Rubikovy kostky. A naši tělocvikáři zorganizovali pro všechny věkové kategorie fyzicky náročnější stanoviště. Daniel Honka učil základy goalballu a jeho kolega Tadeáš Řehulka pak v druhé tělocvičně připravil pro malé návštěvníky opičí dráhu. Závěr večera patřil klasicky tanečnímu vystoupení a vánoční zumbě. Martin Kuček rozvlnil dav jako vánoční Santa.

Během celé akce byla v mezipatře prodejní výstava nabízející rodičům produkty, které tvořili naši studenti. Jednalo se o bomby do vany, ty vyráběli naši mladí chemici s paní Hanzlikovou a Jankovskou, dále o výtvarné produkty – záložky, andělíčky a pfka, které se studenty tvořila paní Krystová, Bendíková a Gebauerová. Velký zájem byl i o mendlácké plátěné ekotašky, které tvořili převážně studenti ekologického semináře s panem Adamem Wiltschem. Doporučení a rady kterou tašku vybrat dávaly studentky 6. A třídy, pomáhali jim kolegové Adam Šťastný a Aneta Englischová. Návštěvníci mohli během celého odpoledne kreativně tvořit na výtvarném workshopu se studentkami z 6. A. Svou fantazii mohli popustit i u zdobení perníčků pod dozorem naší Květy Krajčové a jejich studentek z prvního ročníku. Památeční foto nám všem ve fotokoutku vytvořil Prokop Válek a jeho spolužačky. Nakonec bych ráda zmínila činnost našich nejmladších žáků 1. A třídy. Ti vytvořili vánoční přáníčka, kterými obdarovávali všechny návštěvníky a vyučující a pro své rodiče si připravili ve své třídě hudební vystoupení.

Za organizátory bych závěrem ráda řekla, že se nám akce líbila. Všichni děkujeme za vaši účast, která byla mnohem větší než minulý rok, o čemž svědčilo i to, že várnice na punč se během dne nezastavily. Bylo velmi příjemné potkat rodiče na takovéto neformální akci a prohodit s nimi několik milých slov. Bylo krásné vidět, jak se naši absolventi vracejí na svou alma mater a hovoří se svými bývalými kantory a spolužáky, dávají si punč a trsají do rytmu hudby nebo zpívají vánoční písně s vystupujícími. Právě tyto „rodinné“ vazby dělají z punčobraní srdeční záležitost. Nechceme dělat „megalomanské“ akce pro houfy neznámých lidí. Punčobraní děláme od srdce pro vás všechny – bývalé, nynější i budoucí mendláky, vaše rodiče a naše přátele. Věřte, když řeknu, že již nyní se těšíme na další rok.

Závěrem chci poděkovat všem svým kolegům, kteří zůstali a Hance a mně pomáhali. Dále samozřejmě těm, kteří jste si se svými studenty připravili program. A i vám, kteří jste jen tak zůstali, povídali si s rodiči a nasávali vánoční atmosféru.

Na to, jak akce probíhala, se můžete podívat v naší fotogalerii. Autoři fotek jsou kolegové Adam Wiltsch a Rostislav Herrmann a studenti Veronika Poustková, Tereza Lukovicsová a Prokop Válek z 6. A a.

 

Barbora Bitomská