Pohlceni SOkA v Opavě

8. listopadu jsme podnikli s dějepisným seminářem (DS3) a paní učitelkou Binarovou další z pátečních exkurzí. Tentokráte do Okresního archivu v Opavě. Exkurze to byla věru zajímavá a to, věřím, že nejen pro mě, ale i pro všechny zúčastněné.

Pan magistr Martin Sosna, zástupce vedoucího SOkA, archivář a mimo jiné absolvent naší školy, nás nejprve v badatelně, kde je k dispozici také archivní knihovna čítající více jak 9 000 svazků, seznámil jak s funkcí archivu, tak s procesy, které v takovýchto institucích v současnosti probíhají. Ukázal nám také několik archiválií a poté nás provedl místnostmi plnými různě popsaných a seřazených archivních fondů a archivních sbírek. Dostali jsme se až do depozitáře, kde jsme měli možnost podívat se mimo jiné na pergamenové listiny, které by zde v tak dobrém stavu, jak jsme je viděli my, nejspíš nebyly, nebýt zlatých českých ručiček zdejších restaurátorů a konzervátorů, do jejichž malinké dílny jsme také měli možnost nahlédnout.

Valnou většinu z nás zaujaly především kartony s úředními knihami a dokumenty, které se týkaly našich rodných obcí a vísek. Strávili jsme hodnou chvíli jejich pročítáním a zkoumáním výdajů svých prapředků. Tato až „badatelská“ činnost byla přerušena kvůli nedostatku času. Dvě hodiny našeho dějepisného semináře byly již ty tam a my se museli rychle rozloučit a vrátit se, bohužel, do školy.

Osobní vsuvka: Tato exkurze byla pro mě velmi poučná a musím říci, že mi velmi pomohla pro mou chystanou seminární práci, protože jsem v ní objevila písemné prameny, které bych jinde nenašla.

Autorka příspěvku: Barbora Mrkvová, 7.A