Debatovali jsme v Senátu České republiky aneb MGO ve finále!

Událost, na kterou všichni debatéři v České republice čekali. Událost, která je vyvrcholením celoroční práce a přípravy všech týmů. Nemluvím o ničem jiném, než je Debatní finále, které se uskutečnilo 21. – 23. 4.2018 v Praze. Účastnit se ovšem mohlo jen 8 nejlepších týmů žebříčku, kteří spolu změřili své síly a bojovali tak o titul Vítěze 23. ročníku Debatní ligy.

Náš tým Impetum Imperium ve složení Terezie Chamráthová, Martina Wranová a Veronika Hájková se do finále probojoval z 1. místa tabulky, měl tedy za cíl prolomit prokletí v podobě pražských týmů, kteří jak se pomalu stávalo tradicí, se jako jediní účastnili finálových debat. Turnaji předcházela více než týdenní intenzivní příprava nejen na předem připravené teze „Měli bychom podporovat nahrazování lidské práce umělou inteligencí“ „Většinový volební systém je lepší než poměrný“, ale zároveň jsme pracovaly na zlepšení našich argumentačních dovedností.

A pak to začalo. Náš tým musel v základních skupinách obhájit své místo proti nejlepší týmům z celé republiky. Příprava se nakonec vyplatila a postoupili jsme až do semifinále, které bylo strašidelným mezníkem, přes který se žádný z našich týmů v minulosti nedostal. Impetu Imperiu se povedlo nepředstavitelné, a to vyhrát přesvědčivě 5:0 a postoupit až do samotného finále, které se koná v kouzelných prostorách Senátu ČR. Naše nadšení ovšem za chvíli proměnila nervozita, jelikož finálová debata před všemi debatéry, rozhodčími a hosty není jen obrovská čest, ale také obrovská zodpovědnost. Čekala nás tak nekončící noc strávená nad přípravami negace na tezi „Veřejnoprávní média jsou přínosem pro demokracii.“ Samotná kombinace prostor Senátu a této obtížné, přesto velice zajímavé teze vytvořilo v sále úžasnou atmosféru. A jak tato debata nakonec dopadla? Bohužel pro nás jsme debatu nepřesvědčivě, ačkoli velice těsně prohrály 3:2 a získaly i tak úžasné 2. místo!

Současně od soboty do neděle probíhal Open turnaj pro zbylé týmy, které se do finále nedostaly. Naše zastoupení zde měl tým Slav Princesses ve složení Veronika Kamrádová, Jana Zemanová a Martina Kozlová, které celý tento turnaj vyhrály a obsadily tak 1. místo! K tomu všemu Veronika Kamradová získala ocenění 3. nejlepšího řečníka Open turnaje a Martina Kozlová se dokonce stala jejím nejlepší řečníkem!

Součástí finálových debat v senátu je také vyhodnocení celého debatního ročníku. Tým Slav Princesses získal 3. místo v soutěži Debatního poháru, což je ocenění za nejvíce oddebatovaných debat v českém jazyce a zároveň 3. místo Debatního superpoháru, za nejaktivnější tým sezóny. Tým Impetum Impérium převzal Pohár prezidenta za suverénní 1. místo v základních kolech.

Tímto bychom chtěli poděkovat škole za její podporu, která nám umožňuje rozvíjet se v tom, co nás opravdu baví. Pokud vás debatování zaujalo, neváhejte a připojte se k nám. Ponořte se s námi do hlubin debaty, pojďte objevovat její kouzla a tajemství a věřte mi, během této cesty se naučíte mnohem víc, než byste sami očekávali.

Autorka příspěvku: Veronika Hájková