O technologii výroby železa a oceli přednášel profesor Kamil Wichterle

Ve středu 17. ledna jsme na našem gymnáziu přivítali velmi vzácného hosta. Bylo nám ctí přivítat pana profesora Wichterleho, který je synem slavného vynálezce měkkých kontaktních čoček a silonu – Otty Wichterleho. Profesor Kamil Wichterle je český vědec a stále aktivní vysokoškolský učitel, který vyučuje na VŠB.

Je autorem 25 patentů, ve výzkumu se zabývá biomechanikou, optikou, vývojem průmyslových postupů, např. při výrobě minerálních hnojiv nebo při zpracování suspenzí. Je mimo jiné členem Akademického sněmu Akademie věd ČR, členem České společnosti chemické a členem Klubu českých hlav.

Jeho přednáška na Mendelově gymnáziu se týkala technologie výroby železa a oceli. Dozvěděli jsme se mnoho informací, které se týkaly i historie výroby železa a oceli. Hovořil o kovářích a výrobě mečů, o hamrech, o postupném vývoji a změnách v technologii železa i oceli. Některé informace byly pro studenty nové. Například při výrobě oceli se používá jen 40% vyrobené litiny a 60% tvoří železný šrot. Do vysoké pece se přidávají i přídatná paliva, v malé míře dokonce i plasty. Výrobu železa i oceli se studenty učí ve druhém ročníku gymnázia, takže toto téma zejména, co se týče technologie, je velmi potřebné, důležité a zajímavé.

Přednášky se zúčastnilo téměř 100 studentů, chemická posluchárna byla zaplněna do posledního místa, někteří studenti museli stát u oken nebo sedět na zemi, ale to je vůbec neodradilo. Po přednášce proběhla beseda, kdy pan profesor zodpověděl dotazy studentů. Některé dotazy se týkaly výroby železa. Mimo jiné zazněl dotaz, jaké je to mít tak slavného otce. Pan profesor odpověděl, že když byl mladý, tak chtěl být takový, jako jeho otec nebo ještě lepší. Řada věcí mu jde lépe nežli jeho otci. Pan profesor Kamil Wichterle umí svařovat a matematice rozumí více, nežli jeho otec. Pak také běhal maratony, kdežto Otto Wichterle neběhal, ale co se týče sportu, tak zase výborně hrál tenis. Na otázku, jací jsou jeho současní studenti odpověděl, že
z výborného gymnázia přicházejí výborní studenti, ale často na vysoké škole hodně zleniví. Jsou to chytří i hloupí studenti, kteří k nim přicházejí na vysokou školu a ti chytří jsou opravdu hodně šikovní a talentovaní. Škola nabízí studium, nabízí příležitost. Záleží jen na studentech, jak tuto příležitost využijí.

Přednáška profesora Wichterleho i následná beseda byla velkou motivaci pro většinu studentů. Z jeho vystupování čišela lidskost, pokora, občas při přednášce vtipkoval a ke studentům byl velmi laskavý.

Autor příspěvku: Zdeňka Hanzliková