Vidět Neapol a zemřít

Žáci 4. C a 4. D „okusili“ během týdne na konci září Itálii – stát, kde se nikde jinde nejí (a nepije) tak dobře, jako právě tam. Je to přece země pizzy, těstovin, zmrzliny, cappuccina a vína.

Cesta na jih do Kampánie byla sice poněkud dlouhá, ale rozhodně stála za to. Cílem našeho pobytu se stalo menší městečko Paestum, které i přes svou zanedbatelnou velikost dýchá dějinami stejně tak jako zbytek Itálie.

Během tohoto týdne jsme měli možnost se nechat unést vlnami Tyrhénského moře až do malebného městečka Amalfi, vychutnat si pravou mozzarellu, o které se ne nadarmo říká, že pokud ji vyzkoušíme, již nikdy více nám ta česká nebude chutnat. Pocítili jsme také pochmurnou atmosféru města Pompejí. Prošli jsme se ulicemi nebezpečné Neapole, jež zas tak nebezpečná ve skutečnosti není. Pravdou ale zůstává, že se špínou, otlučenými auty a různými směsicemi zápachů jsme se setkali na každém rohu. Bez toho všeho by však Neapol nebyla Neapolí. A bez pravé neapolské pizzy také ne.

Celý náš zájezd jsme zakončili v Římě. I zde jsme mohli obdivovat antické památky. A to především Koloseum nebo Forum Romanum. V tomto hlavním městě jsme zažili také pravý italský ruch. Po několika hodinách obcházení památek nebo obchodů se suvenýry jsme opět usedli do našeho autobusu, který nás přepravil zpět do naší rodné země.

A co vy, třeťáci, stále nemáte jasno, kam jet na třídní výlet? Pokud ne, oblast Kampánie je jistě tou správnou volbou.

Autor příspěvku: Matěj Pavera, 4. D