Uspořádali jsme biologický seminář pro učitele základních škol.

Ve středu 15. června proběhl na naší škole seminář pro koordinátory EVVO a učitele základních škol na téma Tvorba trvalých preparátů na bázi glycerol-želatiny. Tato akce byla součástí projektu Tajemství přírody, který se zaměřuje na podporu badatelských aktivit ve výuce. Projekt je podpořen dotací ze strany Moravskoslezského kraje. Seminář proběhl ve velmi příjemné, přátelské atmosféře.

Tvorba trvalých preparátů je náročná činnost. Na základních, případně středních školách není použití klasické techniky zalévání do kanadského balzámu možné. Chemikálie, které se v rámci tohoto postupu využívají, jsou jedovaté, případně jsou jedovaté již jejich výpary (xylol). Tvorba trvalých preparátů na bázi glycerol-želatiny nedává technicky tak dobré výsledky jako kanadský balzám, není ale spojena s použitím nebezpečných chemikálií. To je v rámci základního a středního školství zásadní

Tvorba trvalých preparátů žáky baví. Je to pro ně zcela nová činnost, nová zkušenost. Jsou zvědavi na výsledky své práce. Jde o motivační činnost, která pomáhá přitáhnout děti k biologii.

 

RNDr. Rostislav Herrmann