Už jste někdy jedli cvrčky?

Ve čtvrtek 28. května proběhla na Mendelově gymnáziu přednáška o možnostech využití hmyzu jako složky výživy stále rostoucí populace lidstva. Hlavní přednášející byla doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně. Odbornice se zabývá entomofágií již velmi dlouhou dobu. Proto její přednáška byla velmi obsáhlá a pestrá, doplněná množstvím zajímavostí v souvislosti se zvyklostmi v různých částech světa. Zajímavá byla také zjištění o vlivu západního typu stravování (hamburgery apod.) na kultury, v jehož jídelníčku dříve hmyz tvořil výraznou složku.

Součástí akce byly také ochutnávky. Začátek tvořily pokrmy, ve kterých bylo jen 1 % hmyzí složky. Následovaly ale další poživatiny, ve kterých se podíl hmyzu zvyšoval. Vrcholem ochutnávek byla příprava živých cvrčků až do poživatelné podoby. Mnohým právě tito cvrčci chutnali ze všech ukázek nejlépe.

Přednášky se zúčastnilo 83 studentů a 4 pedagogové.

Autor příspěvku: RNDr. Rostislav Herrmann