Dubnové akce pro historiky (a nejen pro ně)

začaly nainstalováním další, tentokrát už poslední, putovní výstavy. Týkala se osobnosti Jana Zajíce, který pocházel z nedalekého Vítkova. Na panelech se zájemci mohli samozřejmě dočíst také o době, ve které Zajíc žil, a která nakonec vedla tohoto mladého člověka k činu, který měl vzburcovat národ proti stávajícímu režimu. Vzhledem k velikonočnímu volnu tuto výstavu nestihlo bohužel navštívit velké množství žáků, což nás mrzí.

To, že na nás naši absolventi nezapomínají, se projevilo ve dvou přednáškách a následných besedách, které pro žáky 2.D, 6. A a semináře ZSV připravili Jirka Neminář a Tomáš Kolich. Oba již mají za sebou studium historie, respektive dějin umění a své poznatky tak mohli fundovaně předat svým posluchačům. Nejvíce se do besedy zapojili posluchači Jiřího, který hovořil o násilí současné doby a o jeho vlivu na společnost.

Historiádu, celostátní dějepisnou soutěž pro nižší gymnázium, jsme organizovali už také na naší škole. Tentokrát se ve dnech 22.–24. dubna konala v Železném Brodu, kde také naše družstvo ve složení Dan Kašpárek (1. A), Vojta Krobot (2. A), Matyáš Adametz (3. A) a Honza Štohanzl (4. A) vybojovalo v konkurenci 17 ostatních týmů krásné 4. místo.

Naši zájemci o nedávnou historii byli úspěšní také v další soutěži, kterou pod názvem „Dotyky války“ vypsal Moravskoslezský kraj. Připomínaly se v ní válečné události, které se odehrály před 70 lety – zájemci měli za úkol nejen „mapovat“ ve svém okolí památníky a místa s nimi spojená, museli ale také vyhledat pamětníka, který danou situaci popsal. Poslední soutěžní podmínkou bylo na závěr práce přiložit fotografii daného objektu. Na konferenci v Ostravě, která se konala ve dnech 29. – 30. dubna, byla Veronika Hájková ze 4. A oceněna v této soutěži jako jedna z nejlepších a získala kromě dějepisných publikací také knižní poukázku. Podobně byly odměněny další naše soutěžící, Alžběta Schneidrová a Lucie Hartmannová – obě z 1. C.

Autorka příspěvku: PhDr. Simona Krajcarová