Léčba vlastními buňkami už je realitou!

O tom se přesvědčili maturanti, studenti biologických seminářů, kteří se v úterý 25. 11. 2014 zúčastnili Dne otevřených dveří v novém biotech parku For Medical Innovations ve Fakultní nemocnici v Ostravě Porubě. 4MEDi – Centrum je unikátní technologicky vyspělé biomedicínské translační centrum pro rozvoj regenerativní medicíny, které je zaměřené na co nejefektivnější využití výsledků základního a aplikovaného výzkumu v klinické praxi.

Specifickými obory centra jsou buněčné manipulace, biotechnologie, biofarmacie a diagnostika pro lidské buňky a genetiku. Spolu se studenty jsme měli možnost procházet zatím neobsazenými, na provoz se připravujícími, superčistými laboratořemi, které jsou vybavené špičkovou, vysoce sofistikovanou technikou. To, co se v nich bude dít, nám přiblížili jedni ze společníků firmy PrimeCell bratři Jakub a Ivo Schůrkovi, kteří nás budovou provázeli. Vedoucí lékařka Národního tkáňového centra ve fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích Eva Matějková nám přednesla a ukázala praktické využití produktů buněčné léčby při rekonstrukci poraněné chrupavky v kolenním kloubu.

Díky 4MEDi – Centru buněčné terapie a diagnostiky v Ostravě patří Česká republika ke světové špičce v oblasti Regenerativní medicíny. To se podařilo podnikateli Michalu Zahradníčkovi, zakladateli firmy PrimeCell, který vzal dvě miliardy korun ze svého stále rostoucího byznysu v IT a vložil je do bádání nad lidskými tkáněmi a kmenovými buňkami. Dnes se ale začíná naplno ukazovat, že na jeho šest let starém rozhodnutí něco bylo.

Poděkování patří Mgr. Simoně Součkové z marketingu 4MEDi – Centra, že nás na tuto akci pozvala a otevřela v nás spoustu otázek.

Čekání na autobus a cestu zpět do Opavy nám vyplnili svými glosami ze studia biomedicínského inženýrství na VŠB TU studenti 3. ročníku Lucka a David, naši absolventi ze třídy Zdeňky Hanzlikové.

Autorka příspěvku: Blažena Gebauerová