Úspěch našich studentů v celostátní literární soutěži Cena Ivony Březinové

„Známe to asi každý. Máme něco udělat, ale jelikož je zatím dost času, tak to odkládáme – vždyť práce a povinnosti nám přece neutečou. Jindy sami sebe přesvědčujeme, že musíme vše dobře promyslet, než se opravdu pustíme do práce. Hlavně nic neuspěchat, že? Ale!“

Těmito slovy uvedl nadační fond Gabrielis ve spolupráci s Národní knihovnou ČR, literární agenturou MÁM TALENT a pod patronací spisovatelky Ivony Březinové
V. ročník literární soutěže Cena Ivony Březinové na téma Zase na poslední chvíli.

Jaké bylo naše překvapení, když jsme na poslední chvíli zjistili, že vítězkami soutěže se v kategorii 10 – 14 let staly hned tři studentky naší školy, a to Anna Marie Dorociaková z 2. A, Karolína Heinzová a Karolína Ondřejová, obě ze 3. A. Odborná porota vybrala z téměř 130 zaslaných prací 10 vítězných povídek bez určení pořadí. Úspěch je o to cennější, že práce byly hodnoceny anonymně, aniž porota znala jména a školy pisatelů.

Všechny tři naše studentky si převzaly cenu při slavnostním ceremoniálu v krásném prostředí pražského Klementina. Zároveň byly Ivonou Březinovou pasovány na rytířky Řádu Psaní pomáhá. Součástí ocenění byl mj. sborník vítězných prací, odborný posudek na zaslaný text a odpolední beseda se spisovatelkou a zástupcem nakladatelství Albatros. Bonusem byla nečekaná účast v reportáži pro Českou televizi.

Naše škola měla zástupce i ve vyšší kategorii. Na slavnostní předávání cen byl pozván i Ondřej Nábělek ze 2. D, jehož práce se sice neprobojovala mezi vítězné v kategorii 15 – 18 let, ale dostala se do užšího výběru, což také považujeme za velký úspěch.

Výlet do Prahy zpříjemnilo i krásné počasí a před odjezdem vlaku zbyl čas i na hodinovou procházku po historickém centru Prahy.

Mladým pisatelkám i pisateli srdečně blahopřejme! Děkujeme za reprezentaci školy a přejeme další úspěchy na spisovatelském poli, zejména ať je chuť do psaní neopustí.

Vítězné práce si můžete přečíst zde. Na stejném odkaze najdete i videoreportáž odvysílanou ČT a oficiální fotografie a video ze slavnostního předávání cen.

Mgr. Marie Kotzurová