Tereza Przeczková se probojovala do finále soutěže Středoškolák roku

Středoškolák roku je soutěž pořádaná organizací Prostředoškoláky.cz, která oceňuje aktivní studenty středních škol, kteří na sobě ve svém volném čase usilovně pracují. Mezi ně bezesporu patří studentka 7.A třídy, Tereza Przeczková, která se letos probojovala mezi 25 finalistů. Porota hodnotí především počet a rozsah mimoškolních aktivit, jejich pestrost, dílčí úspěchy a vynaložené úsilí. Klíčovou roli hraje také to, jak je student schopen své úspěchy prezentovat.

Tereza vykonává stáž ve Fyziologickém Ústavu AV ČR, kde se věnuje sodno-protonovému antiporteru HsNHA2 exprimovanému v Saccharomyces cerevisiae. Je také držitelkou bronzové a stříbrné ceny vévody z Edinburghu, momentálně plní zlatou úroveň. Úspěšně složila FCE i CAE zkoušky z angličtiny, účastní se oborových olympiád, letních škol a mimo to je vášnivá sportovkyně. Hraje závodně volejbal, věnuje se crossfitu a je několikanásobná mistryně Evropy i světa v mažoretkovém sportu. Kromě toho také zdolala všechny turistům přístupné tisícovky v Moravskoslezských Beskydech.

Tímto získala účast na legendárním Víkendovém setkání finalistů v Jizerských horách, Vzdělávací akademii a Slavnostním galavečeru.

Víkendové setkání finalistů bylo nabité různými networkingovými a seznamovacími aktivitami, aby se finalisté vzájemně seznámili a navázali pevná přátelství. Nechyběla ani zábava a originální týmové soutěže, které daly finalistům opravdu zabrat. Jak to na takém víkendu vypadalo se můžete podívat v tomto videu: https://youtu.be/MW42S4syj_k.

Vzdělávací akademie proběhla již v prostorách pražského Microsoftu a zde byl pro TOP100 nejaktivnějších středoškoláků připraven bohatý program s finalisty z minulých let. Probírala se témata od prezentačních dovedností, digitální gramotnosti až po psychické zdraví. Škála byla opravdu široká. Následoval Slavnostní galavečer, což je vrchol a závěr celé soutěže. Na programu bylo vyhlášení finalistů letošního ročníku a předání hodnotných cen. Celý večer byl završen slavnostním rautem a afterparty.

„Vidět tolik inspirativních lidí na jednom místě byl úžasný pocit. Vědci, olympijská sportovkyně, zakladatelé vlastních byznysů nebo třeba podnikatelé, to vše jsou pouze teenageři, co si jdou za svými sny a prohlubují své vášně. Celá soutěž se nesla v přátelském duchu a o tom to celé je, vybudovat tu komunitu aktivních lidí. Soutěž pro mě byla obrovským přínosem do budoucna a rozhodně mi dodala pořádnou dávku motivace do dalšího ročníku.“

Tereza Przeczková