MÍŘÍME FILOZOFOVAT AŽ DO LISABONU!

Slavíme obrovský úspěch ve filozofické soutěži NEBOJME SE MYSLET. Výhercem se stal Josef Skolka ze 4. C. Získal tím možnost reprezentovat Českou republiku na Mezinárodní filozofické olympiádě v Lisabonu!

Soutěž je určena pro studenty předposledních a absolventských ročníků středních škol. Cílem projektu NEBOJME SE MYSLET je podpořit rozvoj kritického myšlení, schopnost konstruktivního uvažování a zformulování vlastního názoru. Účastnici měli za úkol vytvořit vlastní filozofický text ve formě úvahy. Josef psal svůj příspěvek v angličtině. Následně získali zpětnou vazbu prostřednictvím hodnocení, které vypracovali členové Katedry filozofie Filozofické fakulty UP v Olomouci.

Prvního kola se zúčastnilo 131 studentů z celé České republiky, z nichž 20 postoupilo do druhého kola. V prvním kole obsadil Josef Skolka 3. pozici. Ve druhém kole se umístil na 1. místě. Studenty v druhém kole čekalo téma, které nebylo vůbec jednoduché – Kritika čistého rozumu, Immanuel Kant. Pokud už máte výuku filozofie za sebou, určitě budete souhlasit, že se jedná o velmi složitý text a myšlenky.

Téma znělo takto:

„Věci, které nazíráme, nejsou samy o sobě tím, jako co je nazíráme, ani jejich vztahy nejsou samy o sobě takové, jak se nám jeví. Kdybychom odstranili náš vlastní subjekt, nebo i jen subjektivní povahu smyslů vůbec, zmizely by všechny vlastnosti, všechny vztahy objektů v prostoru a čase, ba zmizel by i samotný prostor a čas. Věci jakožto jevy nemohou existovat samy o sobě, nýbrž jen v nás. Jak se to má s předměty o sobě a odděleně od veškeré této receptivity naší smyslovosti, nám zůstává zcela skryto.“ (Immanuel Kant, Kritika čistého rozumu)

Moc gratulujeme a držíme Josefovi palce v mezinárodním kole!

https://www.ipo2022.org/

 

Autorka příspěvku: Mgr. Bočková Aneta