Hledat pravdu v historii je důležité a nezbytné!

Vystoupení pana JUDr. Jaroslava Pospíšila bylo jako vždy velmi zajímavé, motivující a poučné. Poměrně velkým překvapením bylo, když jsme se dozvěděli, že zájem o nápravu historických křivd a seznámení se s osudy lidí, kterým se věnoval, vzbudilo jedno pěkně velké naštvání se na to, jak bylo s těmito lidmi zacházeno! Mnohdy ani netušíme, co nás přivede k našemu celoživotnímu zájmu.

Celé vystoupení se neslo v duchu snahy o rehabilitaci nespravedlivě odsouzených, o výzkum, který byl odzdrojován ze všech dostupných archívů. Aby byl pan Dr. Pospíšil přesvědčen, že jeho práce je precizní. Pracoval s českými zápisy, stejně tak s německými, od poznámek četnictva, kronik atd., aby vše porovnal a mohl pomoci historickou pravdu nalézt.

Velkou část svého bádání věnoval mimo jiné vztahům Tomáše a Jana Bati. Několikrát byl žalován, vždycky všechna obvinění vyvrátil a soudy na všech instancích vyhrál.

Zároveň bylo velmi zajímavé si poslechnout, jak přispěl ke svému výzkumu i rozhovory s lidmi, kteří v minulých dobách přispěli k zostouzení některých lidí a současně si uvědomit, jaká míra sebereflexe je pro ně důležitá či nikoliv.

Historie nás provází každý den, na každém kroku. I nyní jsme součástí doby, kdy můžeme sledovat, jak se dějiny píší v přímém přenosu. O to důležitější v budoucnosti bude uvědomit si postoje, chování, zájem o situaci a porovnávat s vlastními zkušenostmi. K tomu nás pan Dr. Pospíšil velmi vyzýval.

Moc děkujeme!

Autorka příspěvku: Jana Prošvicová