Spolupracujeme se Statistickým úřadem…

Co je pro Tebe nejdůležitější? Na takové a podobné otázky odpovídali žáci nižšího stupně gymnázia v rámci letošního projektu Minisčítání. 63 % zúčastněných dětí z celé České republiky odpovědělo, že rodina. Hraním elektronických her zase tráví více než 5 hodin až 16 % žáků. Další statistické zpracování odpovědí najdete na stránkách Výsledky Minisčítání (miniscitani.cz).

Projekt Minisčítání vznikl na půdě Českého statistického úřadu v roce 2010. Díky úspěchu, který první Minisčítání zaznamenalo, se akce za hojné účasti škol a žáků opakovala v letech 2012, 2015 a 2018.

Na zadané otázky odpověděli žáci během několika minut. Každá třída se stala samostatným statistickým souborem a v průběhu projektu mohli žáci sledovat, jak odpovídají jejich vrstevníci a zároveň jak Statistický úřad jejich odpovědi zpracovává. Nyní, po ukončení projektu, se mohou těšit, že při lednovém slosování se na ně usměje štěstí a stanou se jednou ze 14 tříd, které obdrží hodnotné ceny. Jelikož jsme se do projektu zapojily všechny třídy z nižšího gymnázia, tak jako správní matematikové víme, že se zvyšuje pravděpodobnost toho, aby jedna z vylosovaných cen připadla na třídu právě z naší školy.

Autorka příspěvku: Mgr. Helena Kozlová