S čistou vodou do vesmíru!

FILTR NA VODU VÝLET DO VESMÍRU POVRCHOVÉ NAPĚTÍ

ChemQuest je popularizační chemická soutěž VŠCHT, kdy účastníci mají za úkol natočit chemický experiment a vysvětlit ho ve videu dlouhém 2 minuty. Následně porota za normálních okolností vybere 10 nejlepších týmů z každé kategorie (SŠ a ZŠ), které postoupí do finále. Bohužel letos, slovy chemického inženýra, se reaktanty zasekly v první uzlu – to znamená, že soutěžící stihli pouze natočit video a možnost účastnit se finále jim byla odepřena. Ale práce, kterou vynaložili, nepřišla vniveč: porotci ohodnotili videa společně s popisy experimentů a výsledky vyhlásili v online přenosu. Tým ve složení Kryštof Klíma, Ondřej Kunčík a Artur Kristýnek pod vedení paní Bartošíkové získal 3. místo v kategorii ZŠ (20 přihlášených týmů) a tým ve složení Jan Stoklasa, Tomáš Wolf a Anastázie Štěpánková pod vedením paní Hanzlíkové se umístil na 4. místě ve středoškolské kategorii, kde se přihlásilo 12 týmů.

Každým rokem, VŠCHT vyhlašuje jiná témata pro každou kategorii, letos jimi byla Chemie a životní prostředí pro mladší kategorii, kdy zmíněný tým vytvořil video s názvem Filtr na vodu. Starší tým dostal zadáno téma Chemie a doprava (někteří členové zmínili možnost diskriminace levé strany) a vytvořili video s názvem Výlet do vesmíru.

Soutěžící mají za úkol nejen nahrát video, ale doplnit ho i rozsáhlým popisem chemických dějů, které jsou ve videu zmíněny. Hodnocena je nejen originalita a vtipnost videa, ale také chemická správnost a bezpečnost práce, která je v chemické laboratoři obzvláště důležitá.

Soutěže ChemQuest se naši studenti zúčastňují pravidelně a v obou kategoriích se už několikrát umístili na nejvyšších příčkách. Letos do soutěže na MGO zapojily 2 týmy v mladší kategorii a 1 tým ve starší kategorii. Soutěž je také zařazena do programu Excelence MŠMT s koeficientem 1.

 

Autor příspěvku: Jan Stoklasa