Navštívili jsme oddělení patologické anatomie

V pátek 6. 12. 2019 se studenti biologického semináře ze 3. ročníku zúčastnili exkurze do patologického muzea a na oddělení patologické anatomie Slezské nemocnice v Opavě. Mladý lékař Michal Petras všem studentům vysvětlil, v čem spočívá práce patologa. Patolog především zkoumá vzorky živých pacientů a podává informace jiným odborným lékařům, pitvání zemřelých se věnuje víceméně okrajově.

Paní doktor také objasnil studentům, jak vypadá příjem a zpracování vzorků, které přicházejí na oddělení z celé nemocnice a od odborných lékařů a dále pokračoval, že úkolem patologa je prohlížet mikroskopické vzorky a správně je posoudit. Patolog musí informovat konkrétního lékaře, který zvolí léčebný postup pro pacienty na základě zjištění a posouzení vzorků právě patologem. Takže, když jdete odstranit kožní znaménko nebo jdete na cytologické stěry, tak lékař, který kontroluje tyto vzorky, je právě patolog. V patologickém muzeu jsme si prohlédli řadu zajímavých naložených preparátů, například ledvinové a žlučníkové kameny, plíce kuřáka nebo játra s cirhózou.

Děkujeme tímto paní Prim. MUDr. Sehnálkové a panu MUDr. Petrasovi za organizaci celé exkurze. Bylo to velmi zajímavé, přínosné a motivující pro všechny zúčastněné studenty, kteří získali představu, v čem spočívá práce patologů.

autorka příspěvku: Zdeňka Hanzliková