Exkurze mladých chemiků v Tevě

Nejpříjemnější začátek školy po jarních prázdninách měli studenti z druhých ročníků, kteří navštěvují chemický seminář. V pondělí dne 18. 3. 2019 totiž zavítali do světoznámé firmy Teva Czech Industries s.r.o., která vyrábí léky a léčivé látky pro několik desítek zemí. Oddělení pro vývoj a výzkum generických léčiv jsou pouze dvě na světě a my jsme hrdí, že jedno z nich je zrovna u nás, v Opavě.

Studenty doprovázela paní Mgr. Hana Bartošíková a paní Mgr. Marcela Ondrúšová. Společně se podívali do dvou pracovišť oddělení. Jako první do chemických laboratoří, kde se seznámili s elementárním výzkumem účinných složek z přírodních materiálů. Konkrétně mohli spatřit jehličky tisu, z nichž se získává paclitaxel (k léčbě nádorových onemocnění) nebo například semínka ostropestřce mariánského, z nichž využíváme silymarin (na regeneraci jaterní tkáně). Dále si prohlédli laboratoře plynové a kapalinové chromatografie. Zde spatřili precizní práci analytiků. Na závěr jim byla představena celá firma a její cíle.

Děkujeme všem zaměstnancům Tevy, kteří se podíleli na této exkurzi. Děkujeme rovněž paní Mgr. Březovské za organizaci celé akce. Díky jejich ochotě se mohli studenti dozvědět spoustu nových informací a inspirovat se touto neskutečně zajímavou a obsáhlou prací, jakou je práce chemika.

autorka článku: Barbora Hálková, 2.C