Mohl to být Chemboj, ale je to Chemiklání

V pátek 8. 2. se 10 studentů z naší školy vydalo do Pardubic na tamní Fakultu chemicko-technologickou Univerzity Pardubice kde se konal IV. ročník odborné soutěže Chemiklání. Naše dva týmy si dokázali poradit s úlohami velice dobře a obsadili ve svých kategorií 7., případně 12. místo.

Chemiklání, jak jsme se dozvěděli v první úloze tak málem Chemboj, je soutěž (čistě náhodou) z chemie. Soutěžící se snaží v čase 2 hodiny vyřešit co jevíce úloh ze všech koutů chemie – organické, anorganické, fyzikální, analytické, chemické technologie, biochemie i toxikologie. Soutěžící jsou rozdělení do dvou kategorií podle věku – kategorie B (1. a 2. ročníky SŠ) a A (3. a 4. ročníky). Starší tým s názvem ***** (doslovně hvězdička hvězdička hvězdička hvězdička hvězdička) v hlavní soutěžní kategorii v konkurenci další 34 týmů z Česka i Slovenska obsadil 12 místo. Mladší tým s názvem Oxid hořečnatý (MgO) obsadil mezi 25 týmů nádherné 7. místo.

A jak vypadá tokový typická úloha?

Oscillococcinum® je homeopatický přípravek užívaný při příznacích chřipky a nachlazení. Přípravek se připravuje homeopatickým ředěním suspenze získané z kachního srdce a jater až ke zředění 200C(1 díl kachních jater na10400dílů cukru). Určete, z jakého nejmenšího počtu kachen musela být játra odebrána pro produkci tohoto homeopatika od roku 1950, víte-li, že jedno balení obsahuje 10 g přípravku a ročně se takových balení po celém světě prodá průměrně jedna miliarda. Uvažujte neomezenou trvanlivost získávané suspenze, hmotnost jater průměrné kachny odhadněte jako 100 g; kachna není Prometheus, játra jí lze tedy odebrat pouze jednou

[1] Brožurka IV. ročníku Chemiklání 2019 [online] dostupné z www.chemiklani.cz

 

Koho by zajímal daný počet kachen, může se zeptat kteréhokoliv z účastníků, těm, kteří by si to chtěli spočítat, napovíme, že jejich počet lze spočítat na prstu jedné ruku.

 

Složení týmů:

A – Jana Hromadová, Anna Skřontová, Jan Běhavý, Jan Stoklasa a Tomáš Wolf

B – Anastázie Štěpánková, Kateřina Válková, Johan Paul, Karel Chwistek, Vojtěch Krobot

 

 

Autor příspěvku: Jan Stoklasa