Nasáli jsme vánoční atmosféru

V úterý 6. 11. 2018 se třída 2. B v rámci výuky chemie zúčastnila exkurze do Slezské tvorby. Studenty čekala nejen prohlídka výroby vánočních ozdob, ale sami navštívili také kreativní dílnu a každý z nich si nazdobil vlastní vánoční baňku.

Ve druhém ročníku v chemii probíráme výrobu skla a proto taková exkurze, kde mohou studenti vidět chemickou výrobu v praxi, je velmi přínosná a pro studenty je to velký zážitek.

A co nového jsme se dozvěděli? Zjistili jsme, že baňky z Opavy se vyvážejí do celého světa a velké oblibě se v současnosti těší vánoční figurky z dob našich babiček jako např. ptáčci, medvídci, hříbky, autíčka, atd. Při stříbření se využívá roztok dusičnanu stříbrného, baňky jsou stříbrné uvnitř a roční spotřeba stříbra je asi 60kg. Ruční foukání se zdálo být velmi náročné a pracovnice musí každý den vyfouknout 700 baněk. Baňky se foukají z dovážených polotovarů – dlouhých skleněných trubic o průměru 15 – 17mm. Tyto trubice se k nám dovážejí z Německa. Na exkurzi jsme nasáli předvánoční atmosféru a zjistili jsme rovněž, kolik práce se skrývá za krásnými skleněnými vánočními ozdobami.