Exkurze studentů biologických seminářů

Ve čtvrtek 18. 10. se studenti biologických seminářů 3. ročníků zúčastnili exkurze do patologického muzea a na oddělení patologie Slezské nemocnice v Opavě. Po oddělení studenty provedla paní primářka Sehnálková, která rovněž vysvětlila, v čem spočívá práce patologa.

Patolog především zkoumá vzorky živých pacientů a podává informace jiným odborným lékařům, pitvání zemřelých se věnuje víceméně okrajově. Paní primářka vysvětlila studentům, jak vypadá příjem a zpracování vzorků, které přicházejí na oddělení z celé nemocnice a od odborných lékařů a dále vysvětlila, že prací lékařů na patologii je prohlížet mikroskopické vzorky a správně je posoudit. Dále pak patolog musí informovat dané lékaře, kteří zvolí léčebný postup pro pacienty na základě zjištění a posouzení vzorků patologem. Takže, když jdete odstranit kožní znaménko nebo jdete na cytologické stěry, tak lékař, který kontroluje tyto vzorky, je patolog. V patologickém muzeu jsme si prohlédli řadu zajímavých naložených preparátů, například ledvinové a žlučníkové kameny nebo játra po cirhóze.

Děkujeme tímto paní primářce za organizaci celé exkurze. Bylo to velmi zajímavé, přínosné a motivující pro všechny zúčastněné.