Výletem do jaderné elektrárny Dukovany jsme byli nadšeni…

O Dukovanech určitě každý z nás slyšel, ale málokdo měl možnost je navštívit. Proto se na výlet, který byl původně určen jen pro 4.A, přihlásilo i několik studentů vyšších ročníků. Všechno to začalo jedním nevinným návrhem v hodině fyziky, který zpočátku nikdo nebral moc vážně. Ale ukázalo se, že paní učitelka Klapková je velmi schopná organizátorka, protože jsme 16. 3. 2017 v 6.00 vyjeli autobusem do Dukovan a do Planetária v Brně.

Cestu autobusem každý strávil jinak. Někteří si pročítali všechny příručky o jaderných elektrárnách které našli, jiní se z předních míst snažili dostat do zadních, už tak přeplněných, řad. Po třech hodinách jsme přijeli k informačnímu centru jaderné elektrárny, už zdálky se tyčily dvě čtveřice komínových věží, ze kterých stoupala vodní pára. V infocentru nám byly puštěny zajímavé filmy o elektřině a průvodkyně nás provedla po malém výstavním okruhu, kde jsme se dozvěděli mnoho informací o elektrárně, jaderném reaktoru a bezpečnosti. Za plot a do blízkosti reaktoru jsme se bohužel nedostali.

Po opuštění informačního centra nás autobus dovezl k brněnskému planetáriu. Zde jsme zhlédli film Sen o létání a pozorovali jsme hvězdy a planety promítané na kopuli planetária. Po skončení programu jsme probudili pár členů výpravy, které překonala únava :), a navštívili výstavu nádherných fotografií planetárních mlhovin, která se nacházela o patro níž. I přes pestrý program obou navštívených míst se největší oblibě těšily atrakce kolem planetária, které jsme si i díky krásnému počasí skvěle užili.

Další úžasnou „atrakcí“ bylo pro nás žáky dálniční odpočívadlo, na kterém nám po dlouhém přemlouvání pan řidič zastavil a kde jsme se dobře poměli v KFC nebo v McDonald. Domů jsme se vraceli plni dobrých dojmů a šťastných zážitků.

 

Autorka příspěvku: Karolína Chybová, 4.A