Malé a ještě menší

Na schránkách kterých řas se dají pěstovat nanočástice stříbra? Proč v mateřských školkách přidávat do nátěru na zdech nanočástice? K čemu slouží brzdový dynamometr? Jaké budou brzdové destičky automobilů v budoucnosti? Jak zamezíme zarůstání domovních fasád ve vlhkých oblastech řasami?

Na tyto a další otázky získali odpověď studenti chemických seminářů druhých a třetích ročníků, kteří se ve dnech 9. a 12. března zúčastnili semináře o nanotechnologiích na VŠB v Ostravě-Porubě.

Seminář o nanotechnologiích, kterého jsme se zúčastnili, probíhal v rámci projektu Zlepši si techniku. Tímto projektem usiluje VŠB o popularizaci vědy a výzkumu a zpřístupnění přírodovědných a technických předmětů studentům středních a základních škol v Moravskoslezském kraji.

Úvodem jsme si vyslechli přednášku, která nás komplexně seznámila s problematikou nanočástic. Studenti měli dále možnost nahlédnout do laboratoře s brzdovým dynamometrem, který testuje, jaké částice se dostávají do ovzduší z brzdových destiček automobilů. Dokonce se právě v té laboratoři na VŠB v Ostravě testovaly brzdové destičky Formule I. Další zajímavou zastávkou byla laboratoř, kde se pěstovaly zelené řasy a hnědé druhy řas, na jejichž schránkách se pěstovaly nanočástice.

Děkujeme za realizaci exkurze paní Ing. Monice Chmelařové, paní doc. Mgr. Kukutschová Janě, Ph.D. a paní Mgr. Kateřině Dědkové.