Kultura

Tečka za školním rokem – exkurze třídy 3.C do Prahy

Letošní školní rok byl z důvodu opravy elektroinstalace ukončen netradičně – nejprve předáním vysvědčení a pak v některých třídách naplánovanými třídními exkurzemi.

Studenti třídy 3.C ve dnech od 20.6. do 22. 6. 2022 vyrazili s pedagogickým doprovodem R. Englišovou a S. Krajcarovou na exkurzi do Prahy.

Číst celý příspěvek

(Ne)dokázali jsme se ztratit…

Krásné tři dny babího léta strávili žáci 8. A na exkurzi v Praze. Byl to jejich poslední výlet, proto si jej náležitě užili. Pražský hrad a jeho prohlídka, návštěva synagog a židovského hřbitova nebo zákulisí Národního divadla byly pro většinu premiérou. Všichni ale byli poprvé na představení Škola žen od Moliera ve Vinohradském divadle, cíleně zvolená veselohra byla pro unavené studenty tou pravou chvílí pro vydechnutí

Číst celý příspěvek

Cesta na sever

Druhý týden školy využívá většina žáků na opětovnou aklimatizaci na školní režim, ale naše třída se rozhodla být něco extra. Tak jsme si místo školy prodloužili prázdniny. Dánsko, jižní Švédsko a Berlín. To nezní špatně, ne?

V pondělí večer jsme naše zavazadla (složení: 50% jídlo, 35% oblečení, 15% ostatní) napěchovali do autobusu, smáčkli se každý na své sedadlo a vyjeli na sever. Cesta zabrala celou noc a polovinu dne a v poledne jsme konečně mohli prohlásit, že jsme v Dánsku.

Číst celý příspěvek

Osvětim – cesta.

Na konci března navštívili studenti 4. B a 4. C koncentrační tábor v Osvětimi, hrůzné memento z dob nacistického Německa. Studenty provázela jejich češtinářka, paní Hana Nováková – Sonnková a paní Dáša Zemková. Celou prohlídku komentoval srozumitelnou češtinou polský průvodce, i takto jsme byli schopni lépe nahlédnout děsivou systémovost a promyšlenost celého procesu, který způsobil smrt a utrpení milionů lidí.

Číst celý příspěvek

Cestou za Haškem lze také potkat buňát!

A zase Lipnice! Třídy 3.B a 2.C se 11. – 13. října rozjely poznat Švejkovo „rodiště“ – Lipnici. Vzali jsme to ale přesně po švejkovsku – přes Kutnou Horu. No, UNESCO v podobě krajkové Barborky jsme si nemohli nechat ujít, ne? Ale pak už přišly na řadu lahůdky v podobě expozice v domku Jaroslava Haška, hrad Lipnice s úžasnými výhledy na Vysočinu, návštěva a poučení u Haškova hrobu, lesní Národní park odposlechu, mystifikační soutěžní večer a zakončení exkurze? Jak jinak, než zase UNESCO. Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou.

(Zpytákůmbažákům doporučuji číst dále.)

Číst celý příspěvek