Slavíme den matematiky! Slavte s námi!

UNESCO společně s IMU (International Mathematical Union) vyhlásilo na den 14. března MEZINÁRODNÍ DEN MATEMATIKY. Den byl vybrán proto, že datum v pořadí „měsíc, den“, tedy „3, 14“ připomíná iracionální číslo π. Tento den má také narozeniny Albert Einstein (* 14. 3. 1879).

Téma letošního ročníku je Matematika pro každého, pojďte se tedy přidat a oslavme Den matematiky i na Mendláku! Možností, jak se zúčastnit, je více a doufáme, že si vybere opravdu každý.

  • „Den čísla pí“ – zapojte se do matematické soutěže o nejvíce zapsaných číslic čísla π za desetinnou čárkou

Soutěž, která proběhne v úterý 14. 3., organizuje pan Pobořil ve spolupráci s třídou 2. C. Vyhrává ten, kdo zpaměti správně zapíše nejvíce číslic tohoto iracionálního čísla. leták

  • „Peče (na to) celý Mendlák“ – upečte dort, koláč či zákusek s matematickým motivem.

Výslovnost řeckého písmene pí se v angličtině podobá výslovnosti slova pie (koláč), a proto je pečení koláčků v tento den již tradicí. Svůj výrobek vyfoťte a foto zašlete do 28. 3. na bartosikova@mgopava.cz. Samozřejmě můžete svůj výtvor i přinést do školy (nejlépe do hodiny matematiky), podělit se se třídou a oslavit tak společně tento matematický den. Jsme zvědaví, která třída má nejlepší cukráře či pekaře. Rozhodne hlasování na mendláckém instagramu.

  • ŠŤASTNÁ TŘINÁCTKA

Po škole bylo ukryto 13 QR kódů skrývajících zapeklité matematické otázky. Podaří se Vám je najít a vyřešit skrytou hádanku? Odměna Vás nemine. První QR kód najdete před Studovnou VG. Soutěž bude probíhat do velikonočních prázdnin. leták

Tak neváhejte a přidejte se k oslavám Dne matematiky! Určitě na Vás čekají i drobné odměny!